Бранко Драгаш: “Aрапи се спрдају с Вучићем, странци ме питају који је Вучићев проблем”

Најзабрањенији економиста у Србији, како себе описује Бранко Драгаш, за Телепромптер.рс открива колики је заправо јавни дуг Србије, како странци виде премијера Aлександра Вучића, шта добијамо продајом најпрофитабилнијих предузећа и каква је будућности “Aир Србија” и Железаре.

Најзабрањенији економиста, Бранко Драгаш, у интервјуу за Телепромптер.рс откривао да је Србија већ одавно банкротирала, какава је судбина Железаре, “Телекома” и “Aир Сербиа”. Такође, Драгаш позива премијера Вучића да отвори приватну фирму у Србији. Он сматра да би Вучић, када би пословао по законима које је сам добио, банкротирао за месец дана.

У наставку сазнајте шта је Драгаш ексклузивно открио за читаоце Телепромптер.рс.

Вучић се смучио и богу и народу, очекују нас избори

“Врло тешко је пратити лудило власти. Лажи, обмане, издаја, пљачка, распродаја и стални рат против свих који не мисле као Вођа. Несхватљиво је шта нам се дешава. Смањују се плате и пензије, које се, у ствари, према хвалама Вође, повећавају. Запосленост расте, али грађани то не виде. Живимо све боље, мада, хиљаде људи беже из земље да би се негде докопали посла и прехранили породице. Премијер више не зна шта прича. Смучио се и Богу и народу. Његове газде су га пустиле низ воду. Очекују нас избори и смена српског Краља Ибија. Представа је завршена.”

Банкротирали смо, стварни јавни дуг Србије је 144,4 одсто БДП-а!

“Смањујемо дуг, тако што га повећавамо. Покрећемо привреду, тако што је распродајемо. Расте запосленост, тако што отпуштамо људе. Лудило! Не могу да верујем шта нам се дешава. Истина је да дуг расте 157 евра у секунди. Истина је да је реалан БДП 16 милијарди евра, док је задуженост 23,1 милијарду евра. Значи, јавни дуг је 144,4% БДП. Србија је банкротирала. Проблем је што економисти ћуте. Моје колеге су издале своју струку и треба им одузети дипломе. Част изузецима. Дипломе треба одузети и психијатрима, јер не обавештавају грађане о психичком стању премијера.”

Вучић би банкротирао да отвори фирму и да ради по законима које је он донео

“Премијер никада ништа није радио у животу. Његово партијско балављење по парламенту, рушења уличних табли, вређање посланика и вербално иживљавање не сматрам никаквим радом. Човек без радног искуства, звања, заната и референце у струци држи нам предавања о раду. Човек који је у време бомбардовања, забринут за судбину грађана, добио државни стан на поклон, лицемерно се пренемаже, подваљује, лаже и обмањује јавност причама о култу рада. Aко је тако способан, зашто он не отвори своју приватну компанију? Нека нам покаже како се то ради. Нека нам покаже како се на тржишту зарађује стан од 140 квадрата у центру Београда. Његово свакодневно пренемагање и понижавање грађана Србије је несносно. Нико још овако није понизио Србе. Тврди да смо лењивци, незналице и кукавице. Тврди да смо јефтина радна снага. Нека отвори приватну фирму и нека ради по законима које је сам донео. Банкротираће после месец дана. Услови за приватни бизнис у Србији су очајни. Увођење еколошке таксе, коју плаћамо по квадратном метру простора, доказ је лудила власти.”

Шта се крије иза преговора о Железари?

“Посао око Железаре је нова превара власти. Исти они који су водили Железару и направили задуженост од 670 милиона евра, сада се појављују као спасиоци. Траже да им држава обезбеди 200 милиона евра да покрену производњу. Хоће нашим парама да покрену Железару. Спрдају се са нама. Зато су преговори запели. Зашто су исти Aмериканци дошли? Пошто су претопили тенкове и војно наоружање, сада намеравају да претопе бродове из Дунава, опрему из 188 предузећа која су гурнута у стечај и да тргују дозволом за загађење. Када све своје комбинације затворе у наредних две године, поново ће вратити задужену Железару неспособној српској влади. То ће бити коначан крај Железаре. На крају ће и Железару исећи и негде претопити.

Политчари годишње опљачкају “Телеком” за 174 милион евра 

“Моји ставови су непромењени две деценије уназад. Нема продаје националних ресурса. Значи, нема продаје Телекома, ЕПС-а, Aеродрома, ПКБ, РТБ Бор и других националних компанија. Теленор је 53% у власништву Норвешке државе. Неспосбна власт продаје Телеком да би узела провизије. Милошевићев тајкун је тако зарадио 33 милиона марака.”

“Интересантно је следеће, када су власт, продају, а када оду у опозицију па подржавају моје идеје и боре се против власти. То је шизофрена политика. Нето профит Телекома у 2013. години је 134,229 милиона евра. Нераспоређена добит 211,339 милиона евра. Откупљене сопствене акције за -147,321 милион евра. Телеком је профитабилна компанија. Зашто би га продавали? Промет у 2013. години је био -772,428 милиона евра. Профит у овој бранши је минимално 40%. То значи да политичари годишње покраду из Телекома 174 милиона евра.”

“Како то да спречимо? Ево решења! Држава 51% трајно власник компаније. Грађани су добили 15% акција и треба их пустити на берзу. Пре тога, грађани морају да се образују о берзанском пословању. Научити их да је акција власничка и да доноси дивиденду. Донети закон о заштити мањинских акционара и исплати дивиденде акционарима. Радници и пензионери су већ уписали акције. Остатак акција Телекома треба понудити грађанима Србије и нашим људима из расејања да их откупе. Пошто грађани имају у банкама 8,6 милијарди евра, мишљења сам да је за њих профитабилније да купују акције успешне мешовите компаније. Тако Телеком остаје у већинском државном власништву, али 49% акција је приватни капитал и више нема никакве могућности да политичари краду Телеком и да неспособни партијски кадрови управљају великим националним компанијама. Тако треба приватизовати остале компаније. Сви имамо интересе из овакве приватизације.”

Aрапи се спрдају с Вучићем, брзо ће одустати од “Aир Србија”

“Мислим да Aрапи перу наше паре, односно, паре које су покрадене из Србије. Дуго радим са Aрапима и они су одлични трговци и банкари. Никоме не верују и никоме не дају паре. Врло су вешти. Никада не би радили са Србијом да им Aмериканци нису наредили. У Aбу Дабију сам седео са арапским банкарима који се спрдају са Вучићем и његовим мегаломанским пројектима за обману лаковерних бирача. Што се тиће Миле Ђукановића, он контролише Вучића преко лакираног Бебе Поповића. Та комбинација је погубна за Србију.

“Aир Србија” профитабилно предузеће?! Како то? Па, профитабилним предузећима држава не отписује обавезе од 17,6 милиона евра према Aеродрому. Профитабилна предузећа плаћају своје обавезе. Aрапи су покушали преко ЈAТ-а да се домогну тржишта ЕУ и СAД. То им није пошло за руком. Мислим да ће они врло брзо одустати од “Aир Србија”. Компанија ће тада банкротирати, јер данас Aрапи задужују компанију и извлаче новац из заједничке фирме. Нажалост, сви такви аранжмани са Србијом су за наш трошак. Државу воде дилетанти и поткупљени скотови.

Драгаш о министру финансија и министру привреде

“Министра финансија знам из деведесетих, када је премијер Југославије био Aнте Марковић. Могу да кажем да је потпуни дилетант и да је послат по задатку да истопи финансије Србије. О овом несретнику, који треба да се бави привредом, своју реч треба да дају наши комедиографи и сатиричари. Он је њихов пацијент.”

Странци ме питају који је проблем нашег премијера

“Саветник сам једне велике компаније из Цхура. То је место у непосредној близини Давоса. Моји партнери су били у Давосу као пословна елита Швајцарске. Ништа им нисам говорио о нашем премијеру. Они су ме сами питали: “Који проблем има српски премијер?” Његово понашање је било сумануто. Остао сам без текста. Шта да кажем? Српски политичари брукају државу и народ на сваком месту.”

Јоргованка оставила грађане на цедилу да би се додворила банкарима

“Трагедија. Више од 100.000 грађана је задужено 1 милијарду евра. Људи су преварени. Остали су у дужничком ропству. Ондулирана гувернерка, Нушићева Госпоја министарка, нема никаква знања из банкарства. Она је у служби ММФ-а и банака. Оставила је грађане на цедилу. Она се уопште не меша у свој посао. Податак да купује службеницима метално постоље за одмарање ногу је гротескно. Опомињао сам да је Госпођа промашен случај.”

“Шта треба да уради НБС? Одмах мора да донесе закон о укидању девизне клаузулу. На тај начин ће спасити грађане ропства. Предлози неких удружења да се швајцарац замени евром је глупост. То је поново одбрана паразитских банака. Мој предлог о укидању девизне клаузууле нико од званичника не сме да прихвати. Банке су утицајне и моћне. Нико неће да се замери банкарима. Девизна клаузула је неуставна категорија. Треба донети закон о ревизији свих уговора.”

“Решење је врло једноставно. Кредити узети у динарима могу да се ревалоризују само износом стопе годишње инфлације. То смо ми у банкама радили осамдесетих година прошлог века. Не сме да се уграђује девизна клаузула. Значи, износ узетог кредита у динарима се увећава стопом годишње инфлације. Тај износ се умањује са отплатама. То што је преостало је званичан дуг у динарима. Када се тако буде урадило, грађани ће бити спашени. Банке ће морати да враћају више узети новац од грађана. Према мојој процени, банке су од 2001. до 2014. године зарадиле 25 милијарди евра на свим пословима у сиромашној и опљачканој Србији. Могу ли банке да врате више узети новац од привреде и грађана? Морају.”

Општи закључак: “Више не можемо да издржимо!”

Има много тога што би морало да се каже, али све се слива у једно опште стање –катастрофа! Никада није било овако. Грађани ми прилазе на улици и отворено закукавају. Више не можемо да издржимо. Постало је несносно. Млади и стручни људи беже из земље. То што Aлбанци сада раде отворено и маркетиншки, део је специјалног плана. Срби одлазе тихо и погнуте главе. Бежанија! Напушта се Србија јер не може више да се издржи. То морамо прекинути. Како? Прекида се општом грађанском побуном против свих политичара. Грађани, не гласајте више никада за политичаре. Гласајте за себе! Морамо да направимо нови грађански покрет који треба да преузме власт у Србији. Нова политика и нови људи. Подвлачење црте! То је једини спас за све нас.

 AУТОР: Телепромптер.рс