Бискуп Узинић: Владика Григорије и ја годинама кроз заједничке молитве настојимо да залечимо ране наших народа и цркве (ВИДЕО)

vladika-grigorije

Дубровачки бискуп Мате Узинић позвао католичке и православне вернике на међусобно опраштање, поручивши да је то једини пут за градњу боље будућности.

„Не може се заборавити све што се догодило на овим просторима у протеклом периоду, али то народ не сме спречити да опрости и почне градити нову будућност“, поручио је монсињор Узинић, а пренео „Јутарњи“.

Узинић је у Требињу учествовао на симпозијуму “Теологија у јавној сфери”, на позив епископа захумско-херцеговачког и приморског Григорија.

„Ово је наставак заједничких напора и молитва које владика Григорије и ја већ годинама имамо у Дубровнику и којима настојимо некако залечити ране наших народа и цркве“, рекао је Узинић и оценио како су се две цркве, католичка и православна, суочиле с прошлошћу, што се, међутим, није догодило код политичара.

Владика Григорије је поручио како је задовољан што је бискуп Узинић први пут дошао у Требиње, називајући га “храбрим пастиром Римокатоличке цркве” који је показао отвореност за сарадњу.

„Овај долазак је веома важан догађај. Ми смо као црквени људи показали како би они који су из јавне сфере требало да делују, односно градоначелници и политичари, који су задужени да људи живе једни крај других и једни уз друге у миру – рекао је владика захумско-херцеговачки.

Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије извинио се 2012. године, током једне проповести у катедрали Узнесења Блажене Дјевице Марије у Дубровнику за ратна разарања тога града.

(Б92)