Генератори инцидената на КиМ „забринути“ за безбедност

NATOБЕРЛИН – Командант Кфора, немачки генерал Фолкер Халбауер рекао је да се безбедносна ситуација на Косову знатно побољшала, али да још постоји потенцијал за сукобе и изразио забринутост поводом последњих инцидената у којима су оштећена српска гробља

“Та дешавања ме забрињавају, јер показују да још увек на Косову постоји високи потенцијал за сукобе и зато што представљају опасност по безбедност. Зато апелујем на све, а посебно на оне који сносе политичку одговорност, да покажу неопходан опрез у изјавама и акцијама, како не би нарушили позитиван развој последњих месеци“, рекао је немачки генерал за радио Дојче веле.

На питање о могућности да Косово добије своју војску, генерал је одговорио да је, иако је окончањем надгледане независности, из угла Косова, дошло до одлучујуће промене, за њега, као командата Кфора, ситуација је непромењена.
“Један је свет резолуције УН 1244, у коме живи Кфор и обавља свој задатак, с циљем да надаље непартијски и без предрасуда подржава позитиван развој на Косову. Резолуцијом је утврђено да Косово најпре не може да има војску. Други свет јесте стварност коју не можемо да игноришемо: а то је независност Косова“, сматра немачки генерал.

Он је, такође, подсетио да већ много година Кфор подржава такозване Косовске безбедносне снаге, као организацију која се стара за безбедност и ред на Косову и која помаже у хуманитарним акцијама, при рашћишћавању мина или у катастрофама.

На питање о северу Косова и “у ком смислу безакоње утиче на његов посао“, Халбауер је рекао да је увек ризично када групације у једном региону имају различите интересе и да то важи и за север Косова.
“Верујем да је већина становништва тамо заинтересована да живи у безбедном окружењу које ће им донети привредни напредак. Наравно да има и елемената и организација које не желе промену ситуације. Организовани криминал је наравно активан. Верујем да се баш ти елементи, ако би то било у њиховом интересу, не би устезали од даљих мера који би могли да угрозе и безбедност Кфора“, рекао је Халбауер.

Он није желео директно да каже да ли би север Косова у догледно време да буде интегрисан у структуре такозване косовске државе.
“Видећемо како ће се дијалог наставити на политичком нивоу, како ће Приштина и Београд постићи споразум. Од тога зависи да ли ће то успети. Није на мени да оценим у ком обиму то треба да се деси. Ја само могу да позовем обе стране да пронађу заједничко решење за Косово и тиме свим људима на Косову омогуће бољу будућност“, рекао је командант снага НАТО у покрајини.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП