Нови протестни скуп против ћирилице у Вуковару

vukovarУ Вуковару је у суботу почео још један протест против увођења ћирилице у службену употребу у граду, а учесници из целе земље, углавном хрватски борци у последњем рату, од јутра су долазили у град колима или аутобусима.

Протест који је симболично почео у 12.05, организовао је „Штаб за одбрану хрватског Вуковара“ који ће на крају програма прочитати свој проглас и захтеве који ће бити упућени влади и Сабору.

По речима портпарола штаба Здравка Комшића, Штаб је јуче поднео Уставном суду захтев за оцену уставности Закона о правима националних мањина.

„Очекујемо да се то реши у нашу корист. Ћирилица је у Вуковару неприхватљива јер су ратне ране још свеже и дубоке“, рекао је Комшић, додавши да је у граду убијено или нестало око 5.000 људи што је више од десет одсто предратног становништва.

У коментару на предлог да Овчара и нека друга места страдања Хрвата буду изузета из примене закона који уводи двојезичност у граду, Комшић је рекао да би цео град требало да буде изузет из закона.

„Након протеста на коме ће бити преко 20.000 људи, очекујемо да ће се одустати од увођења двојезичности у Вуковару, а ако тако не буде, организоваћемо велик протест у Загребу“, рекао је Комшић пре протеста.

Да ће се закон поштовати, више су пута потврдили премијер Зоран Милановић и министар управе Арсен Баук.

У Вуковару су 19. јануара ветерани одржали протест са кога су затражили од хрватског Сабора да изгласа мораторијум од 20 година на увођење у службену употребу српског језика и ћирилице док је истог дана у Загребу Хрватска странка права почела да прикупља потписе за увођење десетогодишње забране.

СРПСКИ ЈЕЗИК Српски језик и ћирилица треба да буду уведени као службени по законским прописима да се у местима у којима живи више од трећина припадника неке мањине, њен језик и писмо могу бити службени. По попису из 2011. у граду живи 34,87 одсто Срба који очекују да се створе услови за спровођење закона.

ТАНЈУГ