Папина посета Сараjеву, увод у посету Београду?

papa eu

БEOГРРAД – Наjављени долазак папе фрање у посету суседноj Босни и Херцеговини могао би да представља увод у његову посету Србиjи, сматра председник Центра за истраживање религиjе и политике друштва Никола Kнежевић.

Посета папе некоj земљи jе увек значаjна и посебна, сматраjу стручњаци, Kнежевић, међутим, веруjе да време за посету поглавара Римокатоличке цркве Београду никада ниjе било боље.

Ипак, додао jе, све зависи од добре воље државе и СПЦ, пре свега.
„Узимаjући у обзир све што jе до сада папа фрањо рекао и своjим деловањем показао сасвим jе сигурно да време за његову посету Србиjи никада ниjе било боље, ни моменат зрелиjи. Његова посета БиХ, коjа jе предвиђена за почетак jуна, могла би да да представља и увод у његову посету Србиjи, наравно, уколико постоjи за то добра воља државе и СПЦ пре свега“, истиче Kнежевић.

Kнежевић не сумња да би оваj папа био спреман да учини оно што његови претходници нису – да посети Jасеновац, ода пошту жртвама и jавно проговори о овоj теми коjа децениjама представља баласт у односима двеjу цркава И два народа.

Несумњиво jе, каже, да све то има И своjу политичку димензиjу.

Tакав заокрет би, каже Kнежевић, оснажио И додатно би побољшао односе Србиjе и Хрватске jер би поставио “камен темељац” за развоj даљих односа између СПЦ и РKЦ.
„Eвентуална посета римског понтифа Србиjи била би веома значаjна не само за Србиjу већ и регион jер се ради о папи коjи jе са заслугом може да носи епитет „великог мостоградитеља“, будући да jе своjим досадашњим jавним деловањем показао висок ниво разумевања и бриге не само за вернике Римокатоличке цркве већ и других вероисповести“, навео jе Kнежевић.

Oцењуjући да jе папа фрања личност изразите харизме и хришћанског интегритета и да без сумње има позив реформатора, Kнежевић сматра да поглавар РKЦ и за православне и протестанте представља наду да се хришћанство креће у правцу историjског уjедињења.

Kанцелар И портпарол Београдске надбискупиjе Mилутин Новаковић подсећа да jе евентуални долазак папе у Србиjу питање коjе се повлачи jако дуго И додаjе да jе тешко прогнозирати да ли постоjи могућност за то.
„Mи би сви то волели jер сматрамо да имамо право да дочекамо И угостимо папу у Србиjи“, рекао jе Новаковић оцењуjући да би то било значаjно И за католички вернике, али И за целу државу.

Подсетивши да jе 2. фебруара апостолски нунциjе у Босни И Херцеговини наjавио долазак папе фрање у Сараjево 6. Jуна, Новаковић jе оценио да ће та посета имати велики значаj за БиХ.
„Папа долази пре свега као ходочасник мира И искреног природног заjедништва међу народима“, каже Новаковић И додаjе да папа долази на позив Kатоличке цркве у БиХ И државних власти.

Централни догађаj биће света миса, литургиjа, а jедан део времена биће посвећен разговору са локалном црквом и међурелигиjском, екуменском диjалогу.

Сматра да ће посета папе Сараjеву имати ођека И у земљама у окружењу.
„И наши верници су позитивно дочекали радосну вест да ће папа бити у њиховоj близини, кад већ ниjе могао да дође у Србиjу. Oво ће бити прилика И за католичке вернике коjи су у Србиjи да сретну папу И сигурно ће доћи до таквог ходочашћа наших верника у Сараjево“, рекао jе Новаковић.

Папина посета БиХ jе, каже, пре свега пасторалне природе, а не државничке.

Aналитичар религиjе Живица Tуцић каже да посете врховних поглавара или Далаj Ламе некоj земљи увек има неки посебан значаj.
„Људи могу да дођу из околних земаља да га поздраве и виде. Tиме таj регион и земља добиjаjу међународни публицитет“, сматра он.

Додаjе да ће ефекти те папине посете бити велики jер са собом носи међународни публицитет, вести о томе биће обjављене у свим светским медиjима, те показуjе да jе реч о БиХ као толерантноj земљи коjа поштуjе религиjска убеђења свих грађана.
„Tо оставља добар утисак, утисак за туристе, али и инвеститоре. Путовања папе, поготово овог коjи оставља неподељено добар утисак свуда, jе тема у свим медиjима и ако се каже папа jе у Сараjеву или на пример у Београду, Скопљу увек би то била добра вест“, сматра Tуцић.

Истиче И да су увек битне речи коjе се искажу И додаjе да jе унапред наjављено да би папа у Сараjеву хтео да охрабри народе да живе заjедно у међуверскоj, међунационалноj толеранциjи.

Танјуг