САД: Пентагон представио оружје будућности – „Теслин топ“ (ВИДЕО)

??????????????????

Вашингтон — Електромагнетни топ, познат и као рејлган (railgun), који испаљује пројектил брзином седам пута већом од брзине звука ускоро би могао да буде део арсенала САД.

Један од система о којима се највише прича у војној индустрији последњих деценија, представљен је на сајму америчке војне морнарице пре неколико дана.

Како преносе медији, Пентагон планира да ово оружје већ следеће године тестира на брзом ратном броду УСНС Милинокет, а могуће је да се у скорој будућности нађе и на разарачу УСС Линдон Б. Џонсон.

Топ који неки називају и „Теслиним“, испаљује пројектиле користећи електромагнетну силу уместо експлозије барута, а због велике брзине, пројектилима нису потребна никаква пуњења како би пробијали и најдебље оклопе.

„Силина удара је као да теретни воз прође кроз зид брзином од 150 километара на сат“, речено је на представљању на сајму „Будућност морнаричке силе, науке и технологије“ у Вашингтону.

Његова предност је и то што је далеко јефтинији од стандардних ракетних система, а осим тога је и много безбеднији за коришћење јер се не користе експлозиви.

„Рејлган“, чије су ручне варијанте познате пре свега млађим генерацијама из бројних видео-игара, напаја се из енергетских система брода на ком је инсталиран и требало би да се користи за мете на копну и води.

Пројектили су тешки око десет килограма, а домет уз брзину од 2.372 метра у секинди је вртоглавих 150 километара.

Највећи проблем тренутно је складиштење енергије на бродовима, јер је за испаљивање само једног пројектила низ две металне шине (одакле је оружје и добило име) потребно 34 мега џула.

„Тест ће сигурно бити следеће године, али развојним тимовима су потребни месеци или чак године како би уклопили овај систем у постојеће ратне системе на ратним бродовима“, наводе медији.

Иначе, америчка морнарица је недавно представила још једно оружје будућности – ласерски топ.

(Б92)