Џозеф Бајден Александру Вучићу: Радите сјајан посао за Србију

МИНХЕН – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић састао се вечерас у Минхену са потпредседником САД Џозефом Бајденом који је нагласио да САД подржавају европски пут Србије и да заједно са Европом желе да сарађују са Србијом и на пољу енергетике и на пољу евроинтеграција.

„Радите сјајан посао за Србију. Желим да знате да је Србија важна земља за регион“, истакао је Бајден поздрављајући премијера Вучића.

Бајден је упутио позив српском премијеру за званичну посету Вашингтону, а такође је са своје стране српски премијер позвао америчког потпредседника да посети Србију што је он и прихватио.

Премијер Вучић, речено је у саопштењу, обавестио је потпредседника Бајдена о економским реформама које спроводи српска Влада, споразуму са ММФ који Србија склапа у фебруару и истакао да ће Србија бити у стању да сачува и економску и политичку стабилност Балкана.

Александар Вучић најавио је раније да ће у разговору са потпредседником САД, покренути тему додатних америчких инвестиција у Србију.

Биће то практично наставак разговора које је већ имао са помоћницом државног секретара САД Викторијом Нуланд, објаснио је Вучић новинарима у Минхену, и истакао да његово учешће на безбедносној конференцији, односно присуство Србије на том форуму, треба видети као прилику да се обезбеди додатна подршка за оснаживање наšше економије и спровођење реформи, јер је то предуслов стабилности.

Вучић је рекао да ће у том смислу теме разговора са америчким потпредседником бити енергетска питања, билатерална сарадња, питање европских интеграција, али и питање додатних економских улагања и америчког инвестирања у Србију.

Он је подсетио да је у оквиру минхенске конференције већ разговарао са Нуланд, која, како је приметио, „много тога одлучује“, и кад је реч о САД, али и о стварима које се тичу Европе.

Премијер је навео да је са Бајденом имао два врло срдачна разговора телефоном и да му је захвалан што је у „свој тој гужви“ прихватио да доста времена проведе са представницима наше земље.

(Блиц-Танјуг)