Зорана Михајловић: Моја посета Тирани представља значајан корак

Београд — Пуне 23 године ниједан члан владе није био у билатералној посети Албанији и моја посета Тирани представља значајан корак, каже Зорана Михајловић.

„Ми хоћемо да покажемо да је Србија стабилан партенер. Формирали смо и заједничку радну групу која је једина заједничка група уопште, а разговарали смо углавном о инфраструктурним пројектима“, рекла је, гостујући у Вестима Б92, министарка саобраћаја, инфраструктуре и грађевине.

Према њеним речима, ради се на повезивању целог региона, а Србија и Албанија спремају документ који ће наши премијери заједно предстваити у мају, односно у априлу у Бечу.

Михајловићева је позвала албанске компаније да уколико желе, гостују у Београду где би се могао организовати бизнис форум.

Говорећи о ауто-путу Ниш-Мердаре-Приштина-Љеш (Албанија) министарка каже да с обзиром на то да пут треба да прође и кроз Приштину, нико нема ништа против да му један такава инфраструктурни пројекат прође кроз град, али да свакако мора постојати представник и тог града.

„Ми ћемо разговарати с ЕУ да видимо како треба да се финансира тај пројекат јер ни Србија ни Албанија немају новца, а пројекат је значајан за све“, каже она и додаје да ће Србија тј ресорно министарство дати предлоге и предложити моделе финансирања али да се неће задуживати.

Према њеним речима, Србија се неће задужити ни када је реч о градњи ауто-пута ка Јадрану.

„Идемо на модел концесије, наставићемо да разговарамо са потенцијално две заинтересоване кинеске компанија. Ми не смемо да се задужујемо, али ћемо и овде предложити моделе финансирања. Решићемо ми то, нећемо дозволити да се месецима праве јавни позиви“, каже министарка.

Говорећи о реконструкцији пруге Београд-Бар, Михајловићева каже да постоји део руског кредита за ту реконструкцију, која почиње ове године, а реконструкција пруге која је оштећена у поплавама почиње, како каже, на пролеће.

Министарка је рекла и да напредују припреме за градњу пруге Београд-Будимпешта за шта такође постоји радна група над којом се стално врши мониторниг.

„Имаћемо модернизовану пругу за две године којом чемо стићи за 2 сата и 45 минута до Будимпеште. Србија има добру позицију и мора то да искортисти да превози робу пре свега“, рекла је Зорана Михајловић.

(Б92)