Линта: Из евиденције пребивалишта у Хрватској избрисано преко 240.000 Срба

БЕОГРАД – Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта осуђује одлуку МУП-а Хрватске да, с даном 30. децембра 2014. године, из евиденције пребивалишта од јави 257.231 лице која нису имала важећу хрватску личну карту.

Важно је истаћи чињеницу да је од наведеног броја преко 240.000 Срба, наводи он, а истиче се у саопштењу.

Такође, Линта осуђује незаконито понашање хрватских службеника у појединим полицијским станицама у Хрватској, а посебно у хрватским конзулатима у Београду и Суботици, јер су у периоду од ступања на снагу Закона о пребивалишту 29. децембра 2012. године до 31. децембра 2014. одјавили из евиденицје пребивалишта 20.900 лица која су имала важећу хрватску личну карту.

Од тог броја око 20.000 њих такође су српске националности, наводи он.

Председник Коалиције удружења избеглица још једном тражи од Министарства унутрашњих послова Хрватске да се свим прогнаним Србима, који су брисани из евиденције, омогући да пријаве пребивалиште и изваде нове хрватске личне карте на својој стамбеној јединици, било да је усељива или срушена као и на својој очевини или дедовини.

Он подсећа да су хрватске полицијске станице од 1995. до 2012. године допуштале прогнаним Србима да пријаве пребивалиште и изваде хрватску личну карту на адреси срушене куће или стана уз услов да дају писмену изјаву да је наведена кућа или стан њихово власништво или очевина.

Такође, Линта тражи да МУП Хрватске омогући прогнаним Србима, који су брисани из евиденције пребивалишта, да пријаве пребивалиште и изваде нову хрватску личну карту без теренске провере.

Тражи и да им се омогући да одмах након вађења нове хрватске личне карте могу да пријаве привремени одлазак у иностранство на пет година на основу потврде о запослењу, лечењу, школовању, издржавању или због тога што су у поступку обнове и стамбеног збрињавања,наводи се у саопштењу.

(Танјуг)