Тачи: Трепча је косовска и Косово одлучује о Трепчи

hasim-taci21

Њујорк — Такозвани вицепремијер Косова Хашим Тачи изјавио је да Александар Јаблановић није смењен због тога што је Србин, већ зато што није био довољно професионалан.

Тачи је, такође, на седници Савета безбедности посвећеној ситуацији на Косову и Метохији, поручио да је „Трепча косовска и да Косово одлучује о Трепчи“.

 

Решење за то питање, према његовим речима, одложено је пошто „међународна администрација на Косову није била спремна да се суочи с политичким притисцима које би оно донело“.

Тачи је рекао и да су у новој влади у Пришини заступљене све заједнице, укључујући Србе са севера Косова.

„Ове седмице, премијер Иса Мустафа сменио је члана владе, једног од представника српске заједнице, не због његове етничке припадности, већ зато што није показао професионалност каква се очекује од представника владе. Србија је то искористила за политички напад на Косово“, додао је Тачи.

Он је изразио забринутост због, како је рекао, тренда српске стране да одуговлачи са спровођењем Бриселског споразума и меша се у унутрашње ствари Косова.

Говорећи о проблему масовне илегалне миграције грађана Косова у земље ЕУ у последње време, Тачи је оценио да они беже с Косова „због немогућности да легално емигрирају у земље ЕУ“.

Он је додао и да је Косово у припремама, у координацији са евроатлантским партнерима, за транзицију на косовске оружане снаге, које ће, како је казао, бити професионалне и мултиетничке, спремне да допринесу регионалном миру и глобалној безбедности.

Представник Приштине је, као и обично, позвао државе чланице УН које нису признале Косово да то учине.

(Танјуг)