Данак бомбардовања: На Космету број оболелих од рака повећан 50 одсто

Бројке Националног института за јавно здравље у Приштини показују раст броја обољелих од карцинома у 2014. години за готово 50 одсто, пише данас „Коха диторе“.

NATO bombardovanje 2 Данак бомбардовања: На Космету број обољелих од рака повећан 50 одсто

Док је 2013. године било 1.483 нових регистрованих случајева карцинома, само у првом полугодишту прошле године регистровано је 1.170 случајева.

Ове бројке објавио је национални координатор за борбу против карцинома на Космету Елвис Ахмети, поводом обележавања Светског дана борбе против рака. Према његовим ријечима, карцином дојке, грлића материце, желудца и дебелог црева су међу најраспрострањенијима.

„Подаци Националног института за 2013. говоре о 1.483 нова случаја, али прво полугодиште прошле године биљежи алармантан раст, јер само у првих шест месеци прошле године имамо 1.170 нових случајева“, рекао је Ахмети.

Према речима директора Канцеларије СЗО у Приштини, Скендера Суље, прогнозе везане за статистичке податке о карциному нису добре ни на глобалном плану.

Подсетимо, НАТО је 1999. године током агресије на СРЈ и бомбардовања подручја Косова и Метохије користио ракете са радиоактивним садржајем.

Танјуг