ПОРОШЕНКО ПОЗВАО ГРЧКУ ДА ИЗВРШИ ПРИТИСАК НА РУСИЈУ

???????????????

Фебруар 6, 2015, 11:18

            Председник Украјине Петар Порошенко обратио се шефу грчке владе Алексису Ципрасу и позивао га да покаже солидарност и у потпуности подржи политику Европске уније према Русији.

„Желимо да Грчка подржи наше напоре да и се придржава курса ЕУ, усмереног да изврши притисак на Русију у циљу успостављања конструктивног дијалога“, – изјавио је шеф украјинске државе, преноси Deutsche Welle.

Порошенко је изразио наду, да ће Грчка показати солидарност. Према његовим речима, у Атини морају да схвате, за шта Украјина ратује. „Грчка је колевка демократије и изборног права. Сада ми штитимо демократска права, настојимо да одбранимо своје право да водимо независну спољну политику и да одређујемо пут даљег развоја државе“, – нагласио је председник Украјине.

Он је такође подсетио на 80 хиљада етничких Грка, који живе у Украјини на југу Доњецке области. По речима Порошенка, они су свакодневно подвргнути опасности због дејстава устаника.

Подсетимо, нове грчке власти, које представља радикално левичарска партија СИРИЗА, имају блиске везе са Русијом и противе се пооштравању санкција против Москве. Тако је, после састанка 29. јануара Грчка била против увођења нових санкција против Русије, као и против изјаве којом се на Москву пребацује одговорност за сукоб у Украјини.

У Медијима се раправљало о вероватноћи да Атина добије кредит од Русије, али за сада, ова информација није потврђена.

Поред тога, 5-ог фебруара обављен је телефонски разговор између председника Владимира Путина и Алекиса Ципраса. Руски лидер је позвао грчког премијера у Москву, како би разговарали, посебно, о ситуацији у Украјини.

Са руског превео
Срђан Ђорђевић, дипл. екон.
сарадник Друштва српско-словенске солидарности КиМ
«Григорије Степанович Шчербина»

http://www.vz.ru/news/2015/2/6/728218.html