Српска Листа: Организовати страже за одбрану спомен-плоче ослободиоцима Будве

Општински одбор Српске листе Будва тражи да све српске и просрпске организације у Црној Гори организују страже за одбрану спомен-плоче ослободиоцима Будве.
будва
Спомен-плоча ослободиоцима Будве

“Најновији атак црногорских националиста, разних социјалиста и либерала на српски идентитетски понос Будве – спомен плочу побједничкој српској војсци која је ослободила наш град 1918. године, чисти је доказ општег затирања Српства у Црној Гори”, саопштено је из ОО СЛ-а Будва.

У СЛ-у очекују од српских и просрпских организација да се изјасне приједлогу те партије и да делегирају активисте који ће бранити“доказ да је Србија ослободила Боку и цијело приморје 1918. године”.

“То је обавеза и Српске православне цркве која је, као и наша држава и нација, остварила пуно јединство побједом 1918. године. Поготово зато што након предстојећег Конгреса Демократске партије социјалиста слиједи и званични удар на СПЦ и покушај формирања тзв ”Православне цркве у Црној Гори“”, истиче се у саопштењу.

Српска листа је најавила да ће упутити званичан позив за заштиту спомен-плоче у Будви Социјалистичкој народној партији СНП, Новој српској демократији НОВA, Српској радикалној странци СРС, Народној странци НС, Демократској српској странци ДСС, Покрету за Пљевља, Матици Српској (Друштву чланова) и Српском националном савјету.

“Од медијског пренемагања и декларативних саопштења нема ништа. Коначно, након што су нам разбили државу и забранили језик, морамо показати да умијемо рећи: “доста“! Будва до 1918. године није имала никакве везе са Црном Гором, нити је била у истој држави са Цетињем и Рожајама. Наши преци из Грбља, Паштровића, Маина, Брајића и Побора били су добровољци у редовима Војске Србије која је наш град ослободила од Aустроугарске. За разлику од њих, тадашња црногорска власт потписала је капитулацију и иселила се из старе Црне Горе”, закључили су у Српској листи.

ЦДМ.МЕ