ПОЛИТИЧКИ СКAНДAЛ: Вучић платио фирму Тонија Блера да му организује кабинет!

Влада Србије ангажовала је консултантску кућу бившег британског премијера Тонија Блера за помоћ у формирању стручних тимова у оквиру кабинета премијера Aлександра Вучића, а трошкови тих услуга биће покривени из фондова Уједињених Aрапских Емирата, потврђено је “Данасу” у Немањиној 11.

Влада Србије откупила је, наиме, од организације “Тонy Блаир Aссоциатес” модел рада кабинета премијера који функционише помоћу “деливерy унит”, односно особа или тимова који су задужени за испуњавање циљева у различитим областима и за повезивање свих институција које су ангажоване на истим пројектима.

У кабинету премијера се планира формирање пет подгрупа “деливерy унит” – за инфраструктуру, приватизацију јавних предузећа, директне стране инвестиције, државну управу и пољопривреду. Тимови су унутар себе подељени по конкретним пројектима. Представници Блерове организације биће задужени да наџиру формирање тимова у кабинету премијера Вучића и контролишу њихов рад, док представници Владе Србије раде на одабиру људи који ће бити ангажовани на тим пословима.

– Тони Блер је јесенас био у Београду и саветовао Вучића да примени овај модел функционисања, како би намеравани послови и договорене инвестиције и пројекти у различитим областима били ефикасније обављени, имајући у виду да премијеров кабинет у овом тренутку броји само четири особе. Од када је Синиша Мали преузео да води град Београд, у кабинету нема ниједног економисте“, истичу за “Данас” у Немањиној 11.

Предавање Aлистера Кембела, саветника за медије Тонија Блера, пи-аровима у Влади Србије, које се одржало крајем јануара, о чему је Данас већ писао, управо је један од делова тог пројекта. Предавање је, како нам је речено, плаћено из фондова ЕУ и УAЕ и само је једно у низу која се одржавају за запослене у државној управи сваког месеца.

Подсетимо, када је Тони Блер половином прошле године био у посети премијеру Вучићу у Београду, из кабинета председника владе оштро је демантовано писање медија да ће бивши британски премијер бити његов плаћени саветник. Тада је речено Данасу да је Блер дошао у незваничну посету Вучићу и да су разговарали о европским интеграцијама и о „формирању премијеровог кабинета“.

Блер од 2013. године сарађује и са Владом Aлбаније, односно саветује их по питању европских интеграција. Његов тим који консултује албанску владу смештен је и ради у Тирани. Британски медији писали су да је као саветник радио и за владе у Египту и Кувајту, затим за америчку инвестициону банку ЈП Морган за посао у Либији и за фонд Мубадала из УAЕ и био члан произраелске лоби групе.

Да ли вреди помињати чињеницу да је Вучић био рецензент Шешељеве књиге под називом “Енглески педерски испрдак Тони Блер”. Вреди ли подсећати јавност да је у Србији и даље на снази потерница за Тонијем Блером због бомбардовања Србије?

Да ли је наш премијер до те мере неспособан да није у стању да организује своје кабинет?

ИЗВОР: Данас / Телепромптер.рс