Председник Николић жели да опет прекрши Устав?

tomislav-nikolic-djaci

04. 02. 2015. г.

Ваша Екселенцијо председниче Републике Србије,
поштовани господине мгр Томиславе Николићу,
Свако ко је завршио основну школу зна да „бирати“ – „бити биран“ и „изабрати“ – „бити изабран“ имају суштински различита значења. Нема потребе да то објашњавам. Зато је 3. став члана 86 Устава Републике Србије из 1990. године, који гласи:
„Исто лице може бити изабрано за Председника Републике највише два пута.“

замењен 3. ставом у члану 116 важећег Устава Републике Србије из 2006. године, који гласи:
Нико не може више од два пута да буде биран за председника Републике.
 
Ви сте били кандидат, тј. били сте БИРАНИ, за председника Републике већ два пута после доношења важећег Устава: 2008. и 2012.  
 
По важећем Уставу Ви немате више право да будете бирани, тј. да будете кандидат, за председника Републике.
 
Упркос томе, Ви изјависте (видети доњи текст) да желите да се кандидујете и по трећи пут, да бисте добили и свој други мандат, за председника Републике!
 
Зар би имало смисла да се кандидујете и тиме (по ко зна који пут) да кршите Устав?
 
Надам се да Ви то не желите. (Ваљда нећете да следите Бориса Тадића који је био носилац изборне листе и водио изборну кампању за ДС упркос томе што му је чланом 115 Устава било изричито забрањено, и тиме изборе учинио противуставним и неважећим.?)
 
Како би се Ваша кандидатура без промене 3. става члана 116 важећег Устава односила на 2. став члана 2 важећег Устава, који гласи:
Ниједан државни орган, политичка организација, група или појединац не може присвојити сувереност од грађана, нити успоставити власт мимо слободно изражене воље грађана.
?
 
У 5. ставу члана 203 важећег Устава је утврђено:
Народна скупштина је дужна да акт о промени Устава стави на републички референдум ради потврђивања, ако се промена Устава односи на преамбулу Устава, начела Устава, људска и мањинска права и слободе, уређење власти, проглашавање ратног и ванредног стања, одступање од људских и мањинских права у ванредном и ратном стању или поступак за промену Устава. 
 
Ви сте најавили да припремате референдум о Косову и Метохији (Посебно је питање зашто, шта, није у садашњем Уставу јасно о Косову и Метохији. У вези с овим бисте можда погледали филм на 
Да ли с тим треба да буде и референдум о промени 3. става у члану 116 важећег Устава Републике Србије да бисте себи обезбедили уставно право да можете да будете бирани, тј. кандидат, за председника Републике и по трећи пут (а можда укупно и по четврти пут, ако се добро сећам кандидата из 2004.)?
Слободан сам да Вас замолим да уопште не мучите себе размишљањем о Вашој трећој (можда четвртој) кандидатури. То би било добро, пре свега за Вас лично, а и за велики део народа, а можда и за цео народ.
С дубоким поштовањем председника Републике, и с поштовањем целе Ваше личне животне борбе, али без уважавања Ваше амбиције да се кандидујете још једном за председника Републике,
Др Љубомир Т. Грујић
Џона Кенедија 31/15
11070 Београд.

04. фебруар 2015. 19.20, ‘ANTIC.org-SNN’ antic.miroslav@gmail.com [Postojbina] <Postojbina@yahoogroups.com> је написао/ла:


Николић ексклузивно: волео бих и други мандат

© Sputnik/ Алексеј Никољски

Интервјуи

15:17 04.02.2015(освежено 16:23 04.02.2015)

Љубинка Милинчић

30602

О платформи кад се Вучић врати из Брисела, каже председник Србије

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да би волео да се кандидује за други мандат, како истиче, због Србије и због људи које је окупио око идеје која још није остварена до краја. У ексклузивној интервјуу за Спутњик председник Николић такође наводи да очекује да ће о платформа за Косово И Метохију бити донета кад се премијер Александар Вучић врати са следеће рунде бриселских преговора 9-10. фебруара. Председник је ипак прво прокоментарисао управо изречену пресуду Међународног суда правде о узајамним тужбама Србије и Хрватске.

Међународни суд правде у Хагу донео је пресуду којом одбацује тужбе Хрватске и Србије за геноцид. Колико смо успели да сазнамо, српски правници су задовољни. Међутим, из Хрватске се чују речи незадовољства, они су, очигледно очекивли нешто другоочекивали нешто сасвим друго.Замолили смо председника Србије Томислава Николића да прокоментарише одлуку Суда правде.

Председник Републике Српске Додик, председник Владе Србије Вучић и ја смо заједно посматрали изрицање и коментарисали. Дакле, Постоје ту два приступа. Један је да Србија признаје Међународни суд правде, да се повинује његовим одлукама, ма какве да су, и да ће у том смислу ту одлуку, пресуду, каква је да је и како год да је прихваћена у јавности, поштовати до краја.

Други битан елемент је да је Србија предлагала Хрватској да повучемо међусобне тужбе, пошто смо могли да претпоставимо да Међународни суд правде сигурно неће бити на страни Србије, која је, по мом мишљењу, била у праву у овом случају, али да ће свакако покушати да нивелише све то што се дешавало, можда и у покушају да се смире страсти и да две државе почну да живе много боље него до сада,  да наставе ту своју мирну комуникацију.

ДАЉЕ…………… http://rs.sputniknews.com/intervju/20150204/90356.html