Александар Вучић у Немачкој: Трудимо се да променимо ставове и постанемо ближи Немцима

Vucic nemac

Баден-Виртемберг је увек подржавао Србију на европском путу и то ће чинити и у будућности, поручује председник те покрајине. Највећа смо земља на Западном Балкану, мост смо ка великом тржишту, каже премијер Србије Александар Вучић.

Председник Владе Србије Александар Вучић разговарао је са председником Владе немачке покрајине Баден-Виртемберг Винфридом Кречманом, који је нагласио да је та покрајина увек подржавала Србију на европском путу и да ће то чинити и у будућности.

Обраћајући се новинарима после сусрета са Вучићем, Кречман је рекао да су слобода, мир, безбрижна будућност, трговина и напредак плодови Европске уније и да су намењени свим људима који у њој живе.

„Зато је покрајина Баден-Виртемберг увек подржавала Србију на европском путу и то ће чинити и у будућности“, истакао је Кречман.

Премијер Вучић се сагласио са својим домаћином да су Србија и Баден-Виртемберг увек имале најбоље односе, и подсетио да у тој немачкој покрајини живи велики број Срба, који су на најбољи начин интегрисани у друштво.

Српски премијер је захвалио Кречману на помоћи компанија из Баден-Виртемберга током поплава, као и на подршци коју та покрајина пружа Србији на европском путу.

Кречман је прихватио позив председника српске владе да посети Србију, наведено је у владином саопштењу.

Вучић је претходно разговарао са представницима немачких компанија заинтересованих за улагање у Србији на пословном форуму „Мислите на нове могућности, мислите на Србију“ у Штутгарту, који је отворио министар за Европу и међународне послове покрајине Баден-Виртемберг у Већу савезних покрајина, Петер Фридрих.

Фридрих је нагласио да Србија и покрајина Баден-Виртемберг имају традиционално добре односе засноване на личним везама и да стратешке односе треба развијати, како у области привредне сарадње тако и у свим другим областима.

Истакао је да Баден Виртемберг жели да помогне Србији у економском развоју, јер ће, како је навео, то читав регион учинити снажнијим, као и у процесу придруживања Европској унији.

Министар немачке покрајине Баден-Виртемберг поручио је да ће од Бундестага тражити убрзање преговарачког процеса са Србијом.

„Европској унији је потребно проширење, јер ће је то учинити јачом и стабилнијом. Стога ће представници покрајине Баден-Виртемберг у петак предати иницијативу у Већу савезних покрајина да се што пре отворе прва поглавља за Србију. Процес придружења је дуготрајан и зато треба што пре радити на сваком његовом делу“, закључио је Фридрих.

Србија на добром путу

Истакао је да је Србија на добром путу и да су фирме из Баден-Виртемберга то препознале, додајући да је компанија „Бош“ до сада уложила 70 милиона евра у развој својих погона у Србији.

Вучић је представнике немачких компанија упознао са економским и законским реформама које спроводи српска Влада, нагласивши да Србија неће одустати од тешких мера у циљу оздрављења српске економије.

„Не кажемо да смо најбољи у региону, али имамо одређених предности. Највећа смо земља на Западном Балкану, мост смо ка великом тржишту, имамо споразуме о слободној трговини с Руском Федерацијом, Белорусијом, Казахстаном, Турском. То је тржиште од милијарду људи“, истакао је Вучић.

Рекао је да не каже да је Србија рај, али да се труди да се држи плана. „Чинимо све да променимо навике, ставове, да будемо ближи вама. Склопићемо 23. фебруара аранжман са ММФ-ом, не зато што нам је потребан него зато што је то важно због стабилности земље“, рекао је премијер.

Након обраћања на Форуму, Вучић се састао са Фридрихом са којим је разговарао о политичкој и економској ситуацији у Србији, процесу европских интеграција, као и о ситуацији у Украјини.

Вучић је захвалио на подршци и напорима за побољшање односа између покрајине Баден-Виртемберг и Србије.

Током учешћа на конференцији у Штутгарту, Вучић ће имати одвојене састанке са пет највећих компанија из тог региона, међу којима су и „Даимлер“ и „Бош“.

Своја искуства пословања пренеће и немачке компаније које већ поседују фабрике у Србији, попут компаније „Дункенмоторен“ и „Хемофарм стада“.

У оквиру конференције биће организован и директан сусрет српских и немачких компанија из области информационих технологија.

За ту прилику су из Србије на ову конференцију дошли и представници пет великих фирми, које своје производе већ увелико пласирају на иностраном тржишту.

Покрајина Баден-Виртемберг важи за центар немачке ИТ индустрије када је реч о софтверским решењима, која се примењују у области аутомобилске и електронске индустрије.

(РТС)