Јоргованка Табаковић има плату 550.000 динара, а од себе прави жртву

jorgovanka-tabakovic1

Да је Јоргованка Табаковић јуче потражила стручни савет, њен јавни наступ у коме плачљиво помиње породицу психолог би оценио као “синдром рањеног спасиоца”.

Гувернерка је јуче у програму уживо на једној телевизији рекла да ће на тренутак приватизовати своје гостовање и потом испричала тужну причу о болесној свекрви. Након става о швајцарском франку и проблемима грађана задуженим у овој валути, Табаковићева је изненада рекла да мајка њеног покојног мужа лежи у једној новосадској болници и да је свакодневно обилазе унуци.

 

И ту не би било ничег чудног да “свекрви није пришао лекар и упитао да ли је истина да сте ви свекрва наше гувернерке”, на шта је она одговорила: “Не.”

– Унуци су је, зачуђени, питали зашто је то рекла кад се зна да обожава Цицу, тако иначе мене зову приватно. Она је одговорила да би се осећала угроженом кад би у болници знали да јој је свекрва гувернерке – рекла је Табаковићева и додала да “није добро ни за њену породицу кад вам неко свесно нацрта мету на челу”.

Табаковићева се, дакле, пожалила да је под притиском у моменту кад се 20.000 људи који имају кредите у швајцарцима хвата за главу. Своју причу обелоданила је и у време када је под притиском и 80.000 грађана који имају стамбени кредит у еврима, јер не знају којом брзином ће динар да слаби и да им се повећава рату. Овакво понашање гувернерке саговорници “Блица” тумаче као непримерено за високог државног функционера.

Милан Милић, психијатар у Клиници “Лаза Лазаревић”, каже да гувернерка очигледно не може да поднесе фрустрације које јој доноси посао.

– То је нека врста краха психолошке одбране. Тренутно пуцање контролних механизама јесте људска особина, али не би смело да буде одлика високог функционера. Такви треба да се повуку, јер притисак очигледно не могу да истрпе. Не могу да приме агресију и да очекују да увек буду заштићени – каже проф. др Милић.

Психотерапеут Зоран Миливојевић каже да је гувернерки очигледно важна породица, али и да се осећа као жртва позиције.

– Верује да својим радом помаже. Такви када се суоче са неразумевањем, преузимају улогу жртве. То зовемо синдром рањеног спасиоца – каже Миливојевић.

Маркетиншки стручњак Цвијетин Миливојевић каже да политичари у наступима или говоре или не говоре о приватном животу.

– Гувернерка иде и даље, радо износи информације о породици, прави од себе жртву и тражи подршку јавности. Жели да покаже како њена функција и плата од 550.000 динара нису награда, већ да се она жртвује радећи – каже Миливојевић за “Блиц”.
Психијатри сматрају да психолошке тестове треба да полажу сви политичари. Последњи пут психо тестове уводили су поједини министри током 2004. године.

Загонетна

На питање да ли особа која обавља јавну функцију себи треба да дозволи да јавно исприча тужну приватну причу, гувернерка је за “Блиц” била загонетна.

– То је друга страна медаље – поручила је Табаковићева.

(Блиц)