Наташа Кандић у Приштини представила књигу „Књига сећања Косова“

Natasa Kandic

Приштина — Координаторка пројекта „Књига сећања Косова“ Наташа Кандић изјавила је у Приштини да та књига документује злочине на Косову, јер је важно да се каже истина.

Кандић је то рекла на промоцији „Књиге сећања Косова“ у којој је документована смрт и нестанак више од 10.000 Срба, Албанаца и неалбанаца и више од 3.000 припадника ОВК, српских снага и Кфора.

 

„Оно што ми чинимо је најјаће оружје против заборава, лажи, злочина. Једног дана ће наша настојања би призната и прихваћена. То се, међутим, неће догодити без снажне борбе да се каже истина“, рекла је Кандић.

Током представљања базе података из „Књиге сећања Косова“, која документује скоро све људске губитке током рата на Косову 1998-2000 године, а које је истражио Фонд за хуманитарно право, Кандић је рекла да је најтеже да се утврди мотив и разлог убиства, и постигне да виновници прихвате да су чинили злочине.

Поводом случаја начелника Генералштаба Војске Србије, генерала Љубише Диковића, Кандић је рекла да је у јануару 2012. године ФХП у Србији први пут објавио доказе да је 37 моторизована бригада Војске Југославије која је деловала на подручју Глоговца и Србице за кратко време убила 600 особа, од којих су већина били цивили.

На то су тада реаговали председник Србије Борис Тадић и министар одбране Драган Шутановац који су одбацили доказе и оптужили ФХП, рекла је Кандић.

„Иако постоје документа, институције у Србији не признају оно што се догодило на Косову“, рекла је она.

Према речима Наташе Кандић, сваки проблем, свака оптужба ФХП то исто дожвиљава, а тако је и у случају генерала Диковића.

„Ова база података документује околности како је свака особа изгубила живот или нестала. Она показује како су цивили изгубили живот. Подаци показују како се водио рат на Косову и шта се стварно догодило. Из ових података се такође види да је било жртава и у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи, и у Црној Гори“, рекла је Кандић.

Патрик Бал, стручњак за анализу кршења људских права у оружаним сукобима, рекао је да увек има аргумената за то ко је крив за масовно насиље, док је британски посланик, Мajkл Спагат, професор на Лондонском универзитету и стручњак за ратну математику током представљања анализе која прати базу података оценио да је књига највеће достигнуће у регистрацији жртава.

На основу 31.600 докумената које је ФХП имао на располагању је документована смрт и нестанаке током рата на Косову 13.535 особа, од тога 10.812 Албанаца, 2.197 Срба и 526 Рома, Бошњака, Црногораца и других неалбанаца.

Према подацима ове књиге убијено је и нестало 10.317 цивила, од тога 8.676 Албанаца, 1.196 Срба и 445 Рома и других, као и 3.218 припадника оружаних формација, од тога 2.131 припадника ОВК, 1.084 припадника српских снага и три припадника Кфора.

(Бета)