До краја априла Србије на северу Косова неће бити

ratni zlocinac ramus haradinajРатни злочинац Рамуш Харадинај сматра да дијалог Београда и Приштине води престанку утицаја Србије на северу Косова.

Он је у интервјуу подгоричкој Телевизији Атлас оценио да ће исход дијалога Београда и Приштине резултирати тиме да Србија више неће имати никакву улогу на Косову, додајући да разуме незадовољство Срба, али каже да је „паметније размишљати о будућности, уместо робовати прошлости“.

„Зна се куда иде овај процес. Иде према рашчишћавању односа Србије са Косовом. Не може Србија у априлу, када буде одлучивано о датуму почетка преговора са ЕУ, задржати улогу коју сада има на северу Косова“, сматра ратни злочинац Харадинај. Он каже да су европске интеграције потреба и Косова, а не само Србије, с тим што Приштина, према Харадинајевом мишљењу, има далеко више времена.

„Ми не држимо Србију, она држи сама себе“, тврди Харадинај. На тврдње да Срби на југу Косова живе као у концентрационим логорима, он је одговорио да ако си Србин на Косову „мало си љут“, односно „ниси најрасположенији грађанин Косова“. Харадинај је, на подсећање да га српска јавност и даље доживљава као одговорног за злочине у Метохији, казао да свако има право на избор да верује у шта жели.

„Ако је ваш избор да живите са лажима, не могу да вам помогнем, живите“, навео је он. Харадинај је казао и да концепт велике Албаније сматра превазиђеним, а идеју о размени територије јужне Србије за север Косова нереалном. Он је поручио Албанцима са југа Србије да наставе да учествују у политичцком животу Србије.

Ратни злочинац Харадинај је потврдио да је недавно разговарао са Хашимом Тачијем о намери да га наследи на месту такозваног премијера Косова, али је навео да није оптимиста по том питању. „Није одлучено још и не могу да најавим у ком смеру ће то ићи. Нисам толики оптимиста. Ја сам понудио промену такозване Владе, али и промену политике, не наставак садашње“, казао је он.

Према његовим речима, статус Црногораца на Косову није раније решен, јер су третирани у пакету са Србима, али је додао да очекује да црногорска заједница ускоро добије место у такозваном косовском Уставу.“Знам да ствари иду у правцу решења тог проблема и да Црногорци добију конститутивна права“, навео је Харадинај.

Прес / СРБИ НА ОКУП