Едвард Херман: Сребреница је политичка превара Запада

SrebrenicaАутор књиге “Сребренички масакр” др Едвард Херман у разговору за “Глас Русије” открива досад непознате чињенице које се тичу злочина у Сребрници, говори о поводима “хуманитарне” инвазије бивше Југославије и упућује и на друге верзије овог догађаја за разлику од “званичне”, коју је промовисао Запад. Др Херман тврди да је масакр у Сребреници, као и убијање муслиманских војника, заправо био одговор на убиство преко 2.000 српских цивила, углавном жена и деце на том месту.

Кажете да је “Сребренички масакр” политичка превара Запада. Можете ли нам рећи нешто о томе или нам дати неке доказе?

“Сребрнички масакр” ставио сам под наводнике, јер је на простору Сребренице било пуно злочина. Један се догодио и пре јула 1995, када су снаге босанских муслимана, који су отишли из Сребренице, убили бројне Србе. Према једној процени, било је више од 150 српских села која су потпуно збрисали, а друга студија даје списак имена 2.383 цивила који су убијени у периоду од 1992. до јула 1995. године. Онда бисмо ово могли назвати “Првим сребреничким масакром”.

Само да будемо јасни, то су били Срби који су убијени?

Да! Говоримо о 2.383 српска цивила која су убијена пре јула 1995. Војска босанских Срба преузела је Сребреницу у јулу 1995, а тамо је било смртних случајева и погубљења и након тог тога. На Западу се то зове “Сребренички масакр”, али у ствари то је политичка конструкција. Број погубљених је вероватно негде између 500 и 1.000. А тврдња Запада је да је 8.000 мушкараца и дечака погубљено у “Сребреничком масакру”, али обратите пажњу, ово су били мушкарци, сви људи, они су сви били војници, а у оних 2.383 српских цивила који су убијени укључен је велики број жена и деце.

Када говоримо о извршењу у Другом сребреничком масакру, говоримо о масакру у суштини војних лица. И наравно да никада није доказано да је било 7.000 или 8.000 чак и да су и мушкарци и дечаци убијени. Тела у гробницама говоре да је било око 2.500. Многи од тих убијених су заправо страдали у борби. Једна од “лепота” западне пропаганде јесте да су сви лешеви уочени после јула 1995. и они се рачунају као погубљени, иако врло добро знамо да је велики број убијен у борбама.

УН су знале шта се заправо догодило?

Такође, још једна важна чињеница у вези са масакром у Сребреници јесте да су се сва убијања Срба догодила у области која је требало да буде “сигурна зона“. Сребреница је била сигурно место, сигурно уточиште. Требало је да буде демилитаризована, али се то никад није догодило. Тако су босански муслимани изашли у Сребреницу како би убили српске цивиле. То је било тотално игносрисано у западним медијима. Испало је као да су Срби дошли у јулу и почели самовољно да убијају. У ствари, војска УН у тој области је знала шта се догодило, конкретно француски званичник Филип Мовион био је упитан “Зашто су Срби то урадили?“. Он је рекао да је апсолутно сигуран да су то урадили због онога што је комадант сребреничких босанских муслимана урадио Србима пре јула 1995. То је врх УН знао, али то никада нисте могли да прочитате у Западној штампи.

На основу чега тврдите да су у питању погубљења из освете?

Први масакр је оно што је довело до другог мањег масакра и то војно способних људи. Цела прича око сребрeничког масакра је огромна политичка превара. Било је масакра, али као одговор на првобитни масакр, и жене и деца нису убијани. Једна од карактеристика “тезе” масакра у Сребрници, јесте да је српска војска за време другог масакра превезла 20.000 сребреничких жена и деце на сигурно. Жене и деца нису убијани, само војска, и велики део оних који су умрли, умрли су у борби. Дакле, према мојој процени, као што сам рекао, било је можда око 500 до 1.000 погубљења. И то су била погубљења из освете.

Рекли сте 500 до 1.000?

Да. Дакле, догодио се значајан масакр, али га треба ставити у контекст. То је био рат, то је била војска, која је видела да су њени цивили убијани на много већем нивоу. То је потпуно потиснуто на Западу, као да су Срби дошли да убијају јер су имали потребу да пролију крв. То је апсолутна превара! Дакле, верујем да је сребренички масакр огроман пропагандни тријумф. Запад је хтео да дође тамо после Србије и они су избегавали мир. Њима је овај масакр био потребан.

Рекли сте око 2.380 цивила, углавном жена и деце?

Српских жена и деце, да.

Првобитно убијених… у Сребрници?

Први масакр био је између 1992 и јула 1995. То су били српски цивили. Било је, такође, стотине српских војника који су убијени у том периоду, али ја говорим само о цивилима.

Глас Русије