330.000 ЕВРA НA СAТ: Уживо пратите како расте Вучићев јавни дуг

Јавни дуг Републике Србије се увећава 92 евра сваке секунде, око 330.000 евра на сат или око 7.965.000 евра дневно, саопштио је Институт за индустријске односе, позивајући се на рачуницу изведену на основу података с краја новембра прошле године.

Тај институт је у оквиру свог интернет портала покренуо страницу “Сат јавног дуга“, на којој ће грађани моћи да прате раст јавног дуга Србије.

“Овим желимо да допринесемо информисању грађана о неодрживом задуживању и ирационалној државној потрошњи”, кажу у Институту.

У саопштењу се прецизира да је прорачун рађен на основу података о висини јавног дуга Министарства финансија на дан 30.11.2014, висине предвиђеног задуживања ради покривања буџетског дефицита на основу Закона о буџету за 2015. годину и просечне висине каматних стопа на дугорочне државне хартије од вредности.

Подсетимо да је Управа за јавни дуг саопштила је јавни дуг Србије на крају 2014. године достигао ниво од 70,9 одсто БДП-а. Законска граница за јавну дуг је 45 одсто БДП-а.

Да ситуација буде још гора, премијер Вучић нам је саопштио да ће јавни дуг у току ове године порасти за девет одсто. Рекао је да ћемо се задуживати до до 2017. године, а после тога крећемо смањујемо јавни дуг. Према његовим речима, све то подржава ММФ.

Да ли је он полудео или сматра да смо сви ми луди?!

ИЗВОР: Телепромптер.рс / Н1