Британски парламент изгласао закон по ком је дозвољено зачеће беба од две жене и мушкарца

Представници Доњег дома британског парламента изгласали су данас закон по ком је дозвољено зачеће беба са три различита ДНК, односно ДНК две жене и мушкарца, како би се избегао пренос генетске болести.

Тиме је Велика Британија фактички постала прва земља у свету која је легализовала овај медицински поступак, чији је циљ да се избегне преношење потенцијално смртоносних болести.

embrion

Закон, за који су гласала 382 посланика, а 128 било против, треба још да буде усвојен у Горњем дому, Дому лордова, мада се његово изјашњавање, предвиђено 23. фебруара, сматра пуком формалношћу.

Жене, које би желеле да се подвргну третману зачећа по овом закону, мораће претходно да затраже дозволу британске агенције за биоетику – Агенције за људску фертилизацију и ембриологију (ХФЕА). Процедура подразумева да се модификована ДНК ин витро методом комбинује са ДНК двоје родитеља, чије су митохондрије здраве.

Очекује се да прве бебе, зачете комбинацијом ДНК две жене и мушкарца, буду рођене већ у јесен 2016. године.

У Великој Британији се сваке године роди око 125 беба са митохондријалном дисфункцијом која се преноси преко мајке. Митохондрије су ћелијске органеле присутне у ћелијама које претварају глукозу у енергетску молекулу.

У случају мутације, доводе до енергетског дефицита за организам и изазивају тешке дегенеративне болести, као што су дијабетес и миопатија. Нови закон, за који његови заговорници истичу да представља значајан напредак, није, међутим, наишао на опште одобравање ни у научној заједници, ни у друштву.

Противници сматрају да иде превише далеко у смислу генетске модификације и да отвара Пандорину кутију селективног зачећа.

(Танјуг)