ОД РУШЕЊA СЛОБЕ ДО ХРAНЕ: Џорџ Сорош купио Имлек, Бамби и Књаз Милош 2

Контроверзни бизнисмен и мађарски милијардер, Џорџ Сорош, купио је “Данубе Фоодс Гроуп” у чијем власништву су “Имлек”, “Бамби”, “Књаз Милош”, “Суботичка млекара”, преноси домаћи медији. 

Саопштено је данас да је фирма “Мид Еуропа Партнерс” купила “Данубе Фоодс Гроуп” у чијем власништву су  српске компаније “Имлек”, “Млекара Суботица”, “Бамби” и “Књаз Милош” као и млекаре у власништву “Имлека” у Македонији, Републици Српској и Црној Гори.

Незванични власник највећег инвестиционог европског фонда “Мид Еуропа Партнерс” је контроверзни бизнисмен и најбогатији Мађар, Џорџ Сорош.

“Мид Еуропа Партнерс” је инвестициони фонд фокусиран на централну Европу и Турску, са седиштем у Лондону и представништвима у Будимпешти, Истанбулу и Варшави. Од свог оснивања 1999. године, “Мид Еуропа Партнерс” је руководио укупним капиталом од 4,2 милијарде евра. Фонд је познат у Србији и региону по стварању водећег кабловског и интернет оператера, СББ-Телемах групе, коју је продао у октобру 2013. године америчком инвестиционом фонду Колберг Кравис Робертс (ККР), пише “Блиц”.

Подсетимо да је “ККР” фонд, поред “СББ-а”, сада власник и ексклузивног партнеа “ЦНН-а” за Балкан, “Н1″ телевизије. Власник “ККР” фонда и “Н1″ телевизије је бивши директор ЦИA, Дејвид Петреус. Средином 2011. године у медијима се спекулисало да ће “Мид Еуропа Партнерс” преко “СББ-а” купити удео у Митровићвој “Пинк Медиа Гроуп”.

Подсетимо још да је Џорџ Сорош одиграо кључну финансијску улогу у стварању телевизије “Б92″ за време режима Слободана Милошевића. Када је Сорош повукао свој капитал из “Б92″, телевизија је продата Грцима.

Џорџ Сорос је мађарски Јеврејин рођен 1930. у Будимпешти, а обогатио се берзанским спекулацијама. Политичко деловање широм света углавном је усмеравао преко Фонда за отворено друштво, основаног 1979. године. Како се прича, Сориш финансија и организације попут “Хуман Ригхтс Wатцх”, Радио “Слободна Европа”, “Фонд за отворено друштво” у Србији, Веслија Кларка, Џорџа Буша Сениора, Међународни трибуна у Хагу, а од домачих политичара, највећи утицај је имао на председника ЛДП-а, Чедомира Јовановића, и чланове његове партије, писао је раније лист “Aло”.

Сорош себе представља као великог филантропа. “Wасхингтон Тимес” је раније писао да управо Сорош стоји иза финансирања кампања за легализацију марихуане у СAД. Влада Уганде га је оптужила да финансира легализацију проституције у тој држави.

Телепромтер.рс