ШТЕДИ, НAРОДЕ, ШТЕДИ! Политичарима и функционерима нису смањене плате!

Према подацима Aгенције за борбу против корупције, нико од политичара није пријавио износ умањене плате. Према Закону, чланови Владе и остали функционери потпадају под категорију корисника буџетских средстава, али, судећи по подацима Aгенције и изјавама политичара, никоме од њих није смањена плата!

ФОТО: Новости

Према Закону о привременом уређивању основица за обрачун и исплату плата, односно, зарада и других сталних примања код корисник јавних средстава, сви грађани који примају плате из буџета Србије требало би да имају смањење плате. Смањење плата у јавном сектору је ступило на снагу 1. новембра 2014. године.

Члан 2. став 1. тачка 1. каже да су корисници јавних средстава сви “директни и индиректни корисници буџетских средстава Републике Србије“. Став 2. истог члана каже да се одредбе Закона примањују и на “обрачун и исплату зарада и других сталних примања у Народној банци Србије“.

Гувернерка Народна банке Србије изјавила је 31. јануара за “Данас” да је “у четвртак, поступајући по закону који то регулише, дописом обавестила Aгенцију да нема промене у имовини и приходима.” Иако је лекарима, просветарима и “обичним радницима” смањена плата, Јоргованкина плата је и даље 535.323 динара.

Зорана Михајловић, министарка саобраћаја, рекла је за “Данас” да нема промене и да је све исто као и пре три године. Братислав Гашић, министар одбране, навео је да му се имовина није променила ни за милиметар у односу на пре пет година.

Ни премијер Војводине Бојан Пајтић није имао значајнијих промена у имовини и приходима.

Претрагом регистра Aгенција за борбу против корупције установили смо да Aлександар Вучић и даље прима плату од 124.935 динара, исто колико и на почетку премијерског мандата. Ни плата Томислава Николић од 150.000 динара није умањена.

Према писању “Вечерњих новости” крајем сепрембра месеца 2014. године, саопштено нам је да ће плате функционера такође бити смањење. Тако су “Новости” објавиле да ће Вучићева плата бити 110.000 динара, Николићева 132.000 динара, министарска 98.000 динара, председника Скупштине 103.000 динара, међутим, изгледа да од тога нема ништа, пошто нико од њих није пријавио износ умањене плате.

Чак су и сами признали да нису имали никакве промене по питању прихода.

Aко мало боље прочитамо Вучићев закон о смањењу плата у јавном сектору, члан 10. Закон лепо каже:

Новчаном казном у износу од 500.000 до 2.000.000 динара казниће се за прекршај правно лице које је корисник јавних средстава, изузезев Републике Србије и локалне власти, као и њихових органа, ако

1) не изврши умањење плата у складу са чланом 5. став 1. овог закона. 

Члан 5. став 1. Закона каже:

Основица за обрачун и исплату плата код корисника јавних средстава, утврђена законом, другим прописом или другим општим и појединачним актом, који је у примени на дан доношења овог закон, умањује се за 10%.

Дакле, Влада Србије и локалне власти не могу бити кажњење уколико не умање плате за 10%, односно, лица запослена у тим органима закон изузима из смањења плата изостављањем санкције за непоступање по закону.

На ово све још додајемо чињеницу да је Влада Србије укинула одлуку о забрани запошљавања у јавном сектору до 2015. године.

Сви морају да сносе терет мера штедње осим функционера и политичара! Само се запитајте када сте послењи пут чули Aлександра Вучића или неког другог високог државног функционера како се хвали са смањеном платом. Те речи никада неће изаћи их њихових уста јер им плате нису смањене.

Телепромтер.рс