Гардијан: Путин је исти као Милошевић

путин владимир

ЛОНДОН – У тексту посвећеном кризи у Украјини, британски лист „Гардијан“ упоредио је руског председника Владимира Путина са бившим председником Србије и Југославије Слободаном Милошевићем који је преминуо у притвору Хашког трибунала чекајућу пресуду тог међународног суда поводом оптужби за злочине против човечности.

„Владимир Путин је Слободан Милошевић бившег Совјетског Савеза – подједнако лош, али већи. Иза димне завесе лажи, он жели да направи марионетску парадржаву на истоку Украјине“, оцењује британски лист.

„Гардијан“ даље наводи да је „као и Милошевић, и Путин спреман да употреби сваки инструмент који му је на располагању, без икаквих ограничења“.

„У његовом рату против Запада, он је распоредио тешко војно наоружање, користи се уценама у снабдевању енергентима, сајбер нападима, софистицираном пропагандом коју спроводе добро финансирани медији, тајним операцијама и агентима утицаја у престоницама ЕУ“, наводи лист.

У тексту се оцењује да је Европа презаузета дешавањима у Грчкој и еврозоном због чега дозвољава да се у њеном дворишту дешава „друга Босна“.

„Пробуди се, Европо. Ако смо нешто научили из властите историје, то је да Путин мора бити заустављен. Али, како“, поставља се питање и додаје да „некада само оружје може да заустави оружје“.

У том смислу се даље наставља да ће „време за дипломатију поново доћи, али да то није сада“. „Украјини је хитно потребна војна подршка и одговор на руску пропаганду“, оцењује лист из Лондона, који подсећа на хиљаде жртава сукоба у Украјини и оних који су морали да побегну из својих кућа.

„Гардијан“ наводи да руски председник „храни параноју“ и подсећа на његову изјаву пред студентима у Санкт Петербургу да „украјинска војска није украјинска, већ да је реч о легији НАТО савеза“.

Танјуг