Шабић: Прислушкују нас “службе” које раде за политичке странке!

Поверених за информације од јавног значаја, Родољуб Шабић, у интервјуу за “Курир”, каже да грађане Србије противзаконито прислушкују разне “службе” које раде за политичаре, тајкуне и криминалце.

Родољуб Шабић (ФОТО: Курир)

“Ми смо земља у којој су увоз и дистрибуција опреме за праћење и прислушкивање тотално либерализовани и без контроле. Свако на интернету може да купи сасвим “солидну” опрему у ту сврху. У том контексту могућност да се прислушкивањем, поред служби овлашћених за то, баве и “службе” које раде за тајкуне, криминалце, политичке странке или ко зна кога заправо је реалност”, рекао је Родољуб Шабић, Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности за “Курир”.

Међутим, у интервјуу који је објавио “Курир” не спомиње се које су то политичке странке неовлашћено прислушкивале грађане или и даље прислушкују. Зашто ти подаци нису објављени уколико Шабић има таква сазнања? Или “Курир” није објавио комплетан одговор Шабића на ово питање или Шабић није изнео конкретне податке.

Шабић је изнео изузетно тешке оптужбе и грађанима би требало појаснити које то политичке странке неовлашћено прислушкују грађане. По свему судећи, то неће бити ниједна странка која је тренутно у опозицији, јер не постоји мотив.

Међутим, тренутна владајућа политичка странка, Српска напредна странка, итекако има мотив. Међутим, из Шабићевих речи није могуће утврдити временски период на који се односе подаци са којим наводно располаже. Да ли се Шабићеве речи могу повезати са претходницима, ДС-ом или СПС-ом? Можда. Повереник нас је ускратио за тај детаљ, или можда “Курир” није објавио компелатн одговор Повереника.

На питање да ли има податке о томе колико су пута припадници служби безбедности приступили подацима мобилних оператера у 2014. години, Шабић је рекао:

“У овом тренутку не, али ускоро ћу их имати. Ускоро истиче рок из Закона о електронским комуникацијама, у коме су оператори и службе дужне да поверенику доставе те податке.”
Телепромтер.рс