Мартин Шулц: Неодговорно је да Грчка одлучи да више не преговора с међународним кредиторима

martin-sulc

БЕРЛИН – Председник Европског парламента Мартин Шулц оценио је као неодговоран став Атине ако одлучи да више не преговора с међународним кредиторима, задуженим за привредне реформе у Грчкој, преносе данас немачки медији.

 

„Сматрам неодговорним ако грчка влада више не жели да сарађује с кредиторима на садашњој основи”, рекао је Шулц у интервјуу за сутрашње издање листа Франкфуртер алгемајне цајтунг.

Шулц, који је први европски високи званичник у посети Атини после парламентарних избора, оценио је да преговори између Грчке и њених поверилаца могу једино да се воде „путем консензуса, а не путем провокација”.

Нови грчки министар финансија Јанис Варуфакис изјавио је јуче да Атина нема „никакву намеру” да сарађује с делегацијом „тројке” (Међународног монетарног фонда, Европске комисије и Европске централне банке).

Коментаришући састанак с грчким премијером Алексисом Ципрасом, Шулц је рекао да је стекао утисак да може да се разговара с владом, али да постоје одређене резерве.

„Отишао сам из Атине са осећањем да се може и мора разговарати с Ципрасом и да се може постићи компромис с њим, али без икаквих гаранција. Ситуација је крхка али не и безнадежна”, закључио је председник Европског парламента.

(Бета)