Наша Патка: Европска банка штампа нових билион евра да би ојачала динар

ФРАНКФУРТ – Европска централна банка најавила је упумпавање више од хиљаду милијарди евра у новчани систем Европске уније како би зауставила слабљење српског динара.

Како је најављено из ЕЦБ, у периоду од марта 2015. до септембра 2016. године штампаће се 60 милијарди евра месечно, који ће бити унети у евро систем. На тај начин ће бити упумпано нових 1,14 милиона евра са свежом фарбом, што ће довести до слабљења евра, и самим тим до јачања српског динара.

– Надамо се да ће мере за јачање динара дати резултате будући да је сва европска трговина везана за српску валуту, и поготово што европске банке дају кредите везане за динар. Свака осцилација курса динара погађа европску привреду, па смо из тих разлога морали да предузмемо овакве мере – изјавио је за Алгемајне цајтунг Марио Драги, председник ЕЦБ.

Он је изразио уверење да ће у поменутом пројектованом периоду од 19 месеци, ЕУ успети да стабилизује курс динара на 1:100.

– Сигурни смо да ћемо вратити курс на 100 динара за један евро. Чим то достигнемо, прећи ћемо на следећу фазу, додаћемо на евро две нуле, тако да ће однос европске и српске валуте бити 1:1. Након тога ће Европска централна банка увести фиксни курс према динару, јер се овај флуктуирајући показао погубан по ЕУ – најавио је Марио Драги.

Први човек ЕЦБ је нагласио и да су европске девизне резерве у динарима веома стабилне упркос свим проблемима и додао да ће Европска централна банка наставити да купује динар.

(Наша Патка – портал који објављује сатиричне вести)