Александар Вучић: „Србија не мора да бира између Русије и ЕУ, јер је то већ учинила и налази се на путу у ЕУ“

????????????????????????????????????????

Српски премијер Александар Вучић истакао је за бечки дневник „Пресе“ да Србија не мора да бира између Русије и ЕУ, јер је то већ учинила и налази се на путу у Унију, што је стратешки циљ земље, те нагласио да жели добре односе са суседима, јер без стабилности нема ни напретка у региону.

 

Вучић је, у интервјуу за данашњи број бечког дневника „Пресе“, на питање да ли страхује да ће морати да једног дана бира између Брисела и Москве, одговорио да Србија истовремено жели да сачува традиционално добре односе са Русијом.

Вучић је рекао да не постоји притисак из ЕУ на Србију да се прикључи санкцијама против Русије, указујући да ће земља морати наредних година да своју спољну политику хармонизује са политиком Уније.

Шеф српске владе изразио је захвалност низу земаља ЕУ који разумеју тешку ситуацију Србије.

„Ми веома зависимо од руских енергената и морамо да пазимо на наше интересе. Истовремено је наш стратешки циљ без сумње пут у правцу ЕУ, и то отворено говорим и Русији“, објаснио је он.

Вучић је напоменуо да то није популарно у Србији, и да би било популарније када би другачије говорио.

„Мислим да је најпопуларнији политичар у Србији данас нови грчки премијер Алексис Ципрас, а сигурно не ја“, нагласио је он.

„Тачи није у праву“

Вучић је негирао изјаву косовског министра иностраних послова Хашима Тачија да је Србија де факто признала независност Косова, рекавши да сматра да он није у праву.

„Косовски политичари су жртве реторике признање/непризнавања. Међутим, најважније је да ли разговарамо о нашим проблемима на миран начин? То чинимо. Да ли постоји дијалог или не ? Да, постоји. Решавамо ли многе проблеме или не? Да, то смо чинили“, указао је Вучић, додајући да ће следећи састанак у оквиру дијалога Београда и Приштине бити одржан 9.фебруара у Бриселу.

Упитан за став Србије у дијалогу, Вучић је објаснио да је најважније да се води брига о обичним људима на Косову, о њиховом животу и будућности.

„Морају имати могућност да се крећу слободно и осећају безбедно. Када сам недавно био на Косову, грађани су само на крају мог говора аплаудирали. Они су можда очекивали ватрени говор, али то нисам учинио. Поручио сам им да морају наредних 100 година живети ту са Албанцима. Било би неодговорно, ако би рекао нешто глупо, јер ја полазим за Београд, а они остају ту. Морамо пронаћи најбоље могућа решења за обе стране. То мислим да су и Албанци схватили. Поједини су покушали да ме провоцирају, али на то нисам реаговао и све је добро протекло“, рекао је Вучић.

„Нико неће сањати о стварању Велике Албаније“

Поводом заставе Велике Албаније, коју је дрон спустио на стадион у Београду, Вучић је указао да је та иста застава била и на резиденцији албанског премијера и да је распрострањена у албанско настањеним подручјима.

„Ако бих рекао да нисам забринут, не бих ствари схватио озбилно. Међутим, рационалност и разум ће надвладати и нико неће сањати о стварању Велике Албаније. То се барем надам“, рекао је српски премијер.

Он је нагласио да Србија поштује територијални интегритет Босне и Херцеговине.

„Ако желимо нешто да постигнемо у региону, потребни су нам политичка и економска стабилности. Ако немамо ту стабилност, онда ће Србија доживети неуспех код својих реформи и због тога патити. То мора бити схваћено од стране свих у региону. Не предузимамо ништа против територијалног интегритета Босне и никога нећете наћи у Сарајеву ко би рекао супротно“, подвукао је Вучић, наводећи да је и Милорад Додик без сумње то схватио.

„Јесу ли добијали паре од ЕУ? Јесу“

Упитан за оптужбе на рачун новинара БИРН-а, он је рекао да ни та организација не крије да добија новац за „производњу нетачних извештаја“.

„Ми смо доказали да су нетачни и Светска банка је реаговала и рекла да се ради о чистој лажи што су известили“, подсетио је Вучић.

„Јесу ли добијали паре од ЕУ? Јесу. Јесу ли лагали ? Да. Шта је онда закључак? Зар немам право на то да одговорим. Јер се мени жели узети право на слободно изјашњавање“, упитао је српски премијер.

Он је, истовремено, на питање да ли се може доћи до закључка да је ЕУ платила да би лагали, признао да је његова грешка била што је казао да је то била намера Уније.

„Не знам да ли ЕУ жели да види објављивање таквих чланака. На крају, то је био резултат“, констатовао је Вучић.

(Блиц)