Република Српска на путу да одобри испоруку оружја кијевским снагама

nacisti ukrajinci

Да предавање надлежности Републике Српске, смањивање њених овлаштења и пренос истих на државну заједницу БиХ веома штети интересима Републике Српске показало се још једном.

Република Српска и Муслиманско-хрватска Федерација ће највероватније кроз заједничке органе на нивоу БиХ испоручити кијевским снагама наоружање и муницију у вредности од 10 милиона долара.

Руска Федерација је више пута негодовала евентуалну испоруку. Портпарол МСП РФ Александар Лукашевич  изразио je забринутост због извештаја да „земља у југоисточној Европи која је трпела ужасе братоубилачког рата од 1992. до 1995.“ планира да испоручи муницију Кијеву.

„Апелујемо на власти Босне и Херцеговине да одустану од планова да испоруче Кијеву муницију. Такви планови су у супротности са међународним нормама и обавезама преузетих према ОЕБС-у“, рекао је, између осталог, Лукашевич.

Главна је брига што ће то оружје власти у Кијеву искористити да наставе гранатирање градова и убијање мирољубивих грађана, рекао је Лукашевич.

Према његовим речима, такав корак долази у тренутку ескалације оружаних акција на југоистоку Украјине, „неће допринети миру у насељима у том региону и довешће до нових бесмислених жртава међу цивилима“.

Раније су сва надлежна министарства на нивоу БиХ у којем се налазе и политичари-представници Републике Српске (Ана Тришић-Бабић, Борис Тучић) дали сагласност за испоруку оружја и муниције кијевским снагама, а заменик министра сигурности на нивоу БиХ, Младен Чавар је саопштио да је већ констатовано да нема никаквих препрека за испоруку наоружања и муниције кијевским снагама.

Са друге стране ових дана политичари из Републике Српске пребацују једни другима (позиција и опозиција) „врућ кромпир“ те негирају оптужбе и говоре о томе како нико од њих није допринео новонасталој ситуацији о испоруци наоружања кијевским снагама.

Међутим не треба занемарити чињеницу да су о овом „послу“ допринели они сви, као и томе да Републику Српску постепено „уваљују“ у НАТО. Међу њима се највише истиче Ана Тришић-Бабић, заменик министра спољних послова и председник Комисије за НАТО интеграциони процес, а која је такође својим одобравањем допринела новонасталој ситуацији о испоруци оружја кијевским снагама.

Са друге стране, јадно је то, што политичари из Републике Српске заговарају једну политику, а са друге стране раде народу иза леђа, а то се огледа у чињеници да сви српски представници (и позиција и опозиција) у заједничким инстутуцијама раде све по питању уласка Републике Српске у НАТО и то чак и јавно говоре.

Наиме, изгледа да међу политичарима из Републике Српске нема ниједан одлучан политичар који би се супроставио оваквим активностима.

Како ће политичари-представници Републике Српске у заједничким институцијама на нивоу БиХ поступити и да ли ће оружје бити испоручено кијевским снагама, показаће се наредних дана.

Вања Савићевић, Восток.рс