Српски снајпериста „скинуо“ украјински дрон!

Снајпериста из Руме, који се као добровољац бори на страни проруских снага, оборио је беспилотну летелицу и онемогућио снимање распореда једница Доњецке републике

Дејан Деки Берић, борац проруских снага

Принтскрин: Yоутубе/Инфо корпус

Српски снајпериста Дејан Берић (40), који се као добровољац бори у војсци Доњецке народне републике, оборио је беспилотну летелицу украјинске војске. Берић је из Путинаца код Руме, а за исказану храброст у борбама одликован је највећим признањима Новорусије, како област под контролом називају проруске снаге.

Српски снајпериста дрон је оборио једним метком и онемогућио снимање распореда снага војске Доњецке народне републике, што је можда било и пресудно да украјинске јединице буду поражене на ратишту у околини Доњецка. Дејану Берићу је већ додељено неколико одликовања, а међу њима је и највиши орден Херојски крст, за заслуге у борбама и уништавање шест противичких снајпера.

Он је иначе пре два месеца заробљен у околини Луганска и провео је неколико дана у украјинском затвору, из ког је пуштен у једној размени заробљеника. Берић је само један од неколико десетина добровољаца из Србије који се боре на страни проруских снага.

Фото: Фацебоок/Српски сабор Заветници

У једном од ретких интервјуа за медије, након ослобађања из украјинског заробљеништва, Дејан Берић је изјавио да га највише нервирају оптужбе да он и његови другови ратују као плаћеници.

– Људи причају свашта, а то су углавном потпуне глупости. Одговорно тврдим да за ратовање против украјинских плаћеника нисам добио ни цент. Дошао сам овде да помогнем угроженој браћи, која се суочава са бројчано надмоћим и боље наоружаним непријатељем. Нервира ме и што српски медији преносе изјаве политичара да наши добровољци ратују за паре, у чему, понављам, апсолутно нема ни трунке истине – огорчен је Берић.

(Телеграф.рс / Наше новине)