МАСАКР У ДОЊЕЦКУ: Артиљеријска паљба на Доњецк, 12 мртвих (ВИДЕО)

donjeck stradali

ДОЊЕЦК – У три одвојена напада у Доњецку страдало је најмање 12 цивила, јавиле су локалне новинске агенције. Отаказан је састанак Контакт групе, која је требало да преговара о налажењу решења за кризу.

Представници проруских активиста објавили су на свом веб-сајту да је Доњецк гранатиран. Кијев још увек није потврдио да је дошло до гранатирања једног од стратешки најважнијих градова на истоку земље.

Борбе се распламсавају и у Делблацеву, стратешком граду који повезује два велика центра Луганск и Доњецк. Кијев је саопштио да још контролише тај град од 25.000 становника, али и да, како напредују проруски активисти, постоји опасност да буде опкољено хиљаде украјинских војника који су ту размештени.

Вођа такозване Народне републике Доњецк Александар Захарченко упутио је позив преко руске телевизије „свим украјинским војницима“ да положе оружје и оду.

„Имате шансу да спасете своје животе и останете читави“, рекао је Захарченко.

Њима је такође понуђен хуманитарни коридор да се повуку из тог града, рекао је председник парламента такозване Народне републике Доњецк Андреј Пургин. Док на истоку земље трају окршаји, у Минску je требало да се састану представници Украјине, Русије и Организације за европску безбедност и сарадњу, како би покушали да нађу решење за кризу.

Међутим, представници самопроглашене Доњецке и Луганске Народне Републике рекли су да је састанак отказан „због одуговлачења украјинске стране“.

Како је раније рекао украјински председник Петро Порошенко, на састанку је требало договорити јаче присуство ОЕБС-а дуж границе Русије и Украјине како би се осигурало да проруским активиста не пристиже наоружање и људство са истока.

Москва је у више наврата демантовала да на било који начин снабдева проруске активисте у тој области.

Новости онлине/Агенције