Иса Мустафа: Фонд за хуманитарно право показао да су људи на челним функцијама у Војсци Србије вршили тешке ратне злочине

isa mustafa1

Приштина – Такозвани премијер Косова Иса Мустафа је оценио да су документи које је представио ФХП показали да су на челним функцијама у ВС људи који су вршили тешке злочине.

„Очекујемо да и Влада Србије ради на расветљавању злочина које је предводио шеф те војске (Војска Србије) и други над народом Косова, као један од главних услова за нормализацију односа две државе. Властодршци у Србији треба да покажу одговорност за злочине и штете које је њихова држава извршила на Косову и да обезбеде одговорност за то“, навео је Мустафа.

 

Мустафа је истакао да породице „Косовара“ и даље пате за убијеним и несталима и да би због тога сви који су учествовали у убиствима требало да буду кажњени.

Директорка Фонда за хуманитарно право Сандра Орловић је јуче, на представљању књиге „Досије: Рудница“ начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубишу Диковића навела као одговорног за злочине у селима Резала и Старо Чкатово, као и за скривање тела у масовној гробници Рудница у Рашкој.

Министар одбране Србије Братислав Гашић оценио је да су оптужбе Фонда за хуманитарно право о одговорности начелника Генералштаба Љубише Диковића за ратне злочине 1999. године „оркестрирани напад на Војску Србије“.

Фонд за хуманитарно право оптужио је јуче Диковића да је, за време рата на Косову 1999. године, командовао бригадом Војске Југославије чији су припадници у Дреници починили ратне злочине.

Због ранијих навода о његовој умешаности у ратне злочине Диковић је 2012. године поднео тужбу против Фонда за хуманитарно право и Наташе Кандић.

Председник Томислав Николић сматра да су напади на начелника Генералштаба покушај да се понизи све што је у Србији добро учињено у претходне две и по године.

(Бета)