Џејмс Кер Линдзи: Нова платформа Томислава Николића о Косову биће игнорисана

dzejms-ker-lindzi

БЕОГРАД – Нова платформа о Косову председника Томислав Николић „неће имати ефекат“, сматра истраживач на Лондонској школи економије и политичких наука Џејмс Кер-Линдзи.

Када је реч о Косову, не очекујем промене у политици Атине.

 

Нови грчки премијер Алексис Ципрас изјавио је и током посете Београду почетком прошлог месеца да ту неће бити ништа мењано, рекао је Линдзи за Данас.

Он је констатовао да не треба очекивати ни друге велике промене у грчкој спољној политици на Балкану.

„Знам да су постојали наговештаји да би Сириза могла да заузме другачији приступ у вези са спором Грчке и Македоније око питања имена, али не мислим да ће се то догодити делом због тога што нови премијер не жели да га оптужују да продаје грчке националне интересе“, сматра британски стручњак за Балкан.

Истовремено, додаје, његови нови коалициони партнери из редова националистичке деснице готово сигурно ће захтевати да Грчка задржи досадашњи курс.

Поводом најаве председника Николића да ће формулисати нову платформу о Косову, он тврди да такав корак „неће имати ефекат“.

Уколико то не значи позив да Србија призна Косово као независну државу, биће напросто игнорисано у Бриселу.

Гледиште већине чланица ЕУ јесте да је прошло време за разматрање статуса Косова. Несумњиво, не постоји интерес да се сада разматрају било какве друге опције за Косово, попут поделе, навео је саговорник Данаса.

ЕУ сматра, како је рекао, да је Србија споразумом из априла 2013. прихватила да Косово мора да остане уједињено и да косовски Срби треба да буду интегрисани у политичке структуре Косова.

У Унији је широко распрострањено гледиште да је Србија имала шансе да покуша да предочи алтернативе, али да је тај тренутак сада прошлост, нагласио је Линдзи.

Коментаришући задатке које ће Србија имати на европском путу ове године, Линдзи наводи да постоје бројни кораци које треба предузети, што, пре свега подразумева, проналажење начина на који ће бити третирано питање Косова у оквиру поглавља 35.

Испоставило се да је то веома компликовано и да захтева приступ који ће бити прихватљив за Србију, али којим се, истовремено, не доводи у питање чињеница да су 23 од 28 чланица ЕУ признале независност Косова, рекао је Линдзи и додао да нико није сасвим сигуран како то остварити на најбољи начин.

Такође, потребно је убрзати спровођење реформи, нарочито у доменима правосуђа и владавине права, што представља приоритет за ЕУ, закључио је он, указујући да је потребно бринути о слободи штампе, „што постаје важна тема у разговорима посматрача“.

(Данас-Фонет)