Јелена Милић напала амасадора ЕУ Мајкла Девенпорта због тога што је присуствовао прослави Савиндана!

Јелена Милић, председница Центра за евроатлантске интеграције, напала на Твитеру шефа Мисије ЕУ због тога што је јуче присуствовао прослави Савиндана. Милићева упозорила Девенпорта да је Србија секуларна држава?!

jelena milic

ЗAВОДИ РЕД Јелена Милић би да одреди ко сме да слави славу, а ко не

Јелена Милић из Центра за евроатлантске студије шокирала је јуче стручну јавност када је на Твитеру напала шефа Делегације ЕУ Мајкла Девенпорта, и то само зато што је у обновљеној школи у Обреновцу присуствовао прослави Дана Светог Саве!

Милићева, која важи за најважнијег НAТО лобисту у Србији, на свом Твитер налогу на енглеском језику написала је да Девенпорт мора добро да размисли „шта треба се да ради у једној секуларној држави“ (погледајте слику).

Твитер
ТВИТЕР ПРЕПИСКA Мајкл на српском, Јелена на енглеском

Њен твит појавио се на овој друштвеној мрежи након што је Девенпорт, који је јуче у Обреновцу присуствовао светосавској прослави, на чистом српском језику написао:
„Част је присуствовати прослави Светог Саве у Пољопривредној школи у Обреновцу која је обновљена донацијом из ЕУ.“

Непримерено понашање

Упитана да објасни свој твитер-коментар, Милићева је јуче избегла да говори за Информер.
– Не, не, не… не могу то да коментаришем. Не сада! – одбрусила нам је она и прекинула везу.

Не, не, не… не могу то да коментаришем. Не сада! – одбрусила нам је она и прекинула везу.

Танјуг

Толика политичка острашћеност већ личи на секташтво
Ђорђе Вукадиновић, политички аналитичар

Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић сматра да је понашање Милићеве непримерено и да без обзира на њене политичке ставове није у реду да тако реагује.
– Толика политичка острашћеност у овом случају личи на секташтво. Заиста је бесмислено обратити се на тај начин Девенпорту, чак и да школа није обновљена парама из ЕУ. Лепо је што је присуствовао прослави чак и да није имао разлог и повод. Њему се свашта може замерити, али ово не. Уосталом, Јелена би требало да зна да је Свети Сава наш просветитељ и да је поставио темеље културе и државе – објашњава Вукадиновић.

Његов колега Бранко Радун изјаву Мићеве сматра срамотном.
– Испада да је она сад већи католик од папе. Или у овом случају већи европејац од Европљана. Изгледа да воли да прозива, али је то у овом случају безобразно. Свети Сава је школска слава и празник, тако да није искључиво везано за традицију. Након оваквих изјава ништа не сме да нас изненади, па чак и да Милићева једног дана каже да је Девенпорт српски националиста – сматра он.

На другој страни, активисткиња за људска и мањинска права Aида Ћоровић додаје да религију и политику никако не треба мешати.
– То је злоупотреба религије. Није у реду мешати политичаре, доводити свештенике у школе и све то прогласити школском славом. Разумем шта је Јелена хтела да каже. На овај начин некако се остављају по страни људи друге вере или атеисти. То су осетљива питања. Ни тај израз школска слава ми није баш по мери, лепше би било да је, рецимо, дан образовања… – закључује она.

Битнија обнова школе

Из Делегације нису желели да коментаришу писање Милићеве на Твитеру. Уместо тога, само су нас упутили на саопштење у коме се наводи да је шеф Делегације ЕУ Мајкл Девенпорт обишао школу, чију је реконструкцију и опремање ЕУ финансирала са 210.000 евра:
После обиласка организована је свечаност поводом завршетка обнове школе, на којој су председник општине Обреновац Мирослав Чучковић и директорка школе Вера Ђорђевић Девенпорту уручили захвалницу за помоћ, наводи се у саопштењу Делегације.

Напала и Тому Николића

Након што је поставила питање Девенпорту, Милићева се слично обратила и председнику Србије Томиславу Николићу. На свом налогу на Твитеру је написала:
„Српски председник Николић још једном је погазио Устав, који предвиђа да је Србија секуларна држава. Патријарх Томислав Николић…“

Б. Рајић, Н. Анђелковић – Бета.информер.рс