Драгољуб Петровић: Поч’о рат

Jelena Trivan

Потпредседница ДС Јелена Триван поручила је пре три године да ће грађани на изборима 6. маја креирати будућност Србије и да само од њих зависи „хоће ли одабрати оне који ће земљу гурнути у рат, а њене грађане у мобилизацију, или оне који ће обезбедити мир, сигурност и просперитет“. Па се већ крајем маја те године у седишту ДС уживо одиграо онај дијалог из „Балкан експреса“.

– Рат! – рекла је Јелена Триван.

– Шта кажеш? – питао је Борис Тадић.

– Рат! – поновила је Јелена Триван.

– Не чујем добро – рекао је Борис Тадић.

– Поч’о рат , бре, пи… ти материна! – рекла је Јелена Триван и ускоро сасвим нестала из јавног живота ратом захваћене Србије. Сумњало се да је отишла у партизане.

Још од „четрес пете“ у Србији постоји тај традиционални обичај преласка из четника у партизане, јер само тотални дудуци за процену развоја ситуације „четрес пете“ прелазе из партизана у четнике. Али само најлукавији четници, трансфером у партизане, добију да буду и директори неког јавног партизанског предузећа.

– Што ми је ово име однекуд познато – чешкао се друг Веља Илић када је на седници Врховног штаба народноослободилачког реформског покрета за именовање директора јавних предузећа приметио име неке Јелене.

– Бог те мазо, па то је она! – сетио се друг Веља напослетку епизоде када су Триван Јелену, још пре рата, док је била службени гласник супротне стране, на скупштинском паркингу изуједали кучићи, а друг Веља је, као врстан психолог-кинолог, тада проценио да кучићи увек знају кога треба да изуједају, јербо кучићи намиришу ко је какав човек. „Осети куче“ – проценио је стручно друг Веља, пружајући пуну подршку члановима чопора. Пошто много воли животиње.

– Команданте, ову боље да поставимо за вршиоца дужности директора кафилерије него Службеног гласника – предложио је друг Веља, али је командант био неумољив у аргументима.

– Да није било другарице Триван Јелене – истакао је врховни командант у дирљивом говору – ми никада не бисмо добили изборе. Њен раскошни таленат за растеривање гласача Демократске странке највише је утицао да ми данас будемо овде где јесмо. Као што је Марија из „Отписаних“ све време радила и за Гестапо и за Прлета, тако је и другарица Триван Јелена радила и за нас и за њих, само што тога није била свесна. Дакле, радила је за нас потпуно искрено, без задњих намера – истакао је врховни командант, ловац на Јелене.

Веља је из командантовог говора закључио да је Триван Јелена била напредњачки илегалац на тајном задатку у Демократској странци, јер је после сваког њеног јавног наступа популарним „жутима“ падао рејтинг за минимум два одсто у минуту, па су убрзо постали непопуларни „жути“. И тек му је тада постало јасно зашто врховни командант све чешће кадровска решења тражи копајући по контејнерима за рециклажу постављеним дуж Крунске улице. Мање се задржава код контејнера за стакло, пластику и папир, а највише копа по контејнеру за најурене функционере.

Уједи кучића, дакле, уопште нису безазлени. У кинолошкој пракси до сада је било познато да кад вас грицне неки Цуко, можете евентуално уфасовати беснило, али је само у једном случају примећено да после уједа жртва почне радосно да скандира: А.В., А.В., А.В., А.В…

Једини проблем може да настане када се неки првоборац-напредњак, ко они из четрес пете, оправдано упита: „Па добро, другови, јесмо се за ово борили?“ Али се то гарантовано неће десити, јербо првоборац-напредњак ни сам не зна за шта се тачно борио.

(Данас)