Саша Јанковић – Постављен сам да радим по закону, а не по налогу

sasa jankovic

– Није спорно да се десио током Параде поноса инцидент у коме су припадници Војске а, како се касније сазнало и припадници ВБА учествовали – рекао је рекао је заштитник грађана Саша Јанковић на седници Одбора за контролу служби безбедности на којој су разматрани “наводи о неправилностима у раду Војнобезбедносне агенције које је у јавност изнео Заштитник грађана”.

То је догађај у коме је, како је посетио, оценио да је дошло до повреде права грађана употребом палице. Чињеница да је учињено кривично дело, не значи да је било пропуста, казао је.

Овлашћења прописана Уставом

Због интересовања јавности, покренуо је поступак контроле и тражио од Министарства одбране документацију, на шта је упућен да се јави тужилаштву. Јанковић је цитирао законске одредбе о раду омбудсмана и подсетио да је “именом и презименом изабран на дужност” не да би радио по нечијем налогу, већ по слову закона и Устава без обзира какве последице то има.

– Ово није место да полемишем с било ким о томе шта је предмет контроле и шта могу да тражим, а шта не. То је изричито прописано законима и Уставом – рекао је Јанковић цитирајући Устав.

– Ја ниједног момента не тврдим да је ВБА прекршила закон. Ја сам добио сазнања да је то тако и моја обавеза је да то проверим – казао је Јанковић.

Он је поставио питање да ли су до сада сви кршили закон – и министар одбране , ВБА и омбудсман – да ли их добро не читамо или министар и ВБА нису спремни да се повинују закону.

– Закон о ВБА предвиђа да ВБА може да прикупља обавештајне информације. Лично сам учествовао у изради овог закона – рекао је Јанковић цитирајући поједине одредбе закона.

Он је подсетио да је ВБА испитивала сведоке и прикупљала доказе.

– Моја сумња је да ли су о својим сазнањима обавестили БИА и полицију и да ли су са њима учествовали у испитивању. Преко 100 докумената сам добио од њих, али документа о овом нема –  рекао је заштитник грађана.

Дела која нису у надлежности ВБА

Оно што такође побуђује сумњу, навео је Јанковић, је да кривична дело ометања војног лица у вршењу службе и тортура и злостављање како је тужилац квалификовао дела током инцидента, нису у надлежности ВБА.

Он понавља питања зашто ВБА и Министарство одбране одбијају прмену сумњи када су Александар Вучић и Томислав Николић рекли да их неко прислушкује, нико их није напао да подривају безбедности систем и да то раде из лоших намера

– Ово је први пут да се заштитник грађана излаже таквој врсти оптужби које му стављају крст издајника на челу. А циљ је да се изађе јачи, а не слабији, да се спроводи написано у Уставу и закону, да се штити закнитост, да се провере сумње не износећи их у у јавност. Једино то ће учврстити владавину права, показати да у Србији постоји контрола власти која чува сваку власт и од саме себе и од оних који ће доћи – рекао је Јанковић.

СНС: Колика му је плата и какви су мотиви

Одговарајући на питања посланика Српске напредне странке Јанковић је казао да је његова плата уређена законом, да је идентична плати председника Уставног суда и да сада износи 340.000 динара.

Јанковић је навео да су његови приходи познати и да из јавних прихода нема додатних прихода. Он је подсетио да је својевремено дао амандман да се ограниче прихооди, али да је то “ова скупштина одбила”, те да је предложио да нема изузетака што су посланици одбили, па су тако изузети гувернер, директор Агенције за контролу лета и слично.

– Ви народни посланици одлучујете колика је моја плата, само што она по закону мора бити једнака плати председника Уставног суда – казао је Јанковић.

Такође је навео да његови заменици имају плату у висини примања судије Уставног суда која је десет одсто мања од његове.

Одговарајући на питање о куповини опреме за прислушкивање он је подсетио да на било који начин да се опрема користи, то мора бити у сврхе прописане законом. Он је поновио своја сазнања да је пре “рецимо пет година” набављен један уређај за пресретање разговора мобилне телефоније.

– На основу тог сазнања сам захтевао од тадашњег директора ВБА објашњење и за разлику од данас добио обавештења да је уређај купљен без знања ВБА да је купљен за потребе извиђања ван граница Србије па чак и да ВБА проверава да ли се уређај користи за дату намену – казао је Јанковић понављајући да никада није рекао реч прислушкивање и да ВБА има легалан и легитиман разлог да прикупља податке за сврхе прописане законом.

Он је указао да је први пут на седници Одбора што сматра почетком доброг начина сарадње два контролна органа.

Братислав Гашић: Наша врата су увек отворена

Министар одбране Братислав Гашић изјавио је данас да ни Министарство одбране ни ВБА неће ускратити право омбудсману да контролише њихов рад, али је поновио да документацију коју му је затражио заштитник грађана Саша Јанковић не може да достави без сагласности Тужилаштва.

ВБА не прислушкује никога, изјавио је Гашић, захваливши омбудсману што је то и сам потврдио и тиме скинуо „љагу с официра“, а Јанковића је позвао да дође у контролу војних служби безбедности.

– Наша врата су вам увек отворена – поручио је Гашић Јанковићу на седници Одбора.

– Тврдње заштитника грађана о којима данас расправљано узнемирале су јавност и нанеле штету угледу ВБА и Војсци у целини – рекао је Момир Стојановић, председник Одбора отварајући седницу.

Он је изнео своје уверење да се ту ради о различитом тумачењу закона, а не о лошим мотивима страна у спору.

Седници је присуствовао и заштитник грађана Саша Јанковић са сарадницима, Братислав Гашић, министар одбране и представници Војске и ВБА.

Излазак из спорне ситуације

Јанковић је као једини начин изласка из овакве ситуације, а да при томе држава и систем безбедности буду јачи, навео управо контролу коју треба да обави заштитник грађана, што подразумева да провери сва документа не износећи их у јавност, а да касније о томе обавести и Дом Народне скупштине.

– Једино то ће учврстити владавину права и показати да у Србији постоји контрола власти, која, измедју осталог, чува и сваку власт од саме себе – рекао је Јанковић.

(Блиц)