Родољуб Шабић: Заштитник грађана има право на приступ било којем документу, а да му за то не треба ничија сагласност, па ни министра Гашића

SABIC-

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић изјавио је данас да заштитник грађана има право на приступ било којем документу и да му за то не треба ничија сагласност, па ни министра.

– Не схватам зашто се сада прави толика гужва и не мислим да тужилашто треба ту да било шта одобрава – рекао је Шабић новинарима упитан како тумачи то што министар одбране Братислав Гашић тврди да му треба сагласност тужилаштва да би омбудсману доставио податке о инциденту током Параде поноса.

 

Шабић је рекао да заштитник грађана једино има обавезу да се уколико је реч о поверљивим подацима са њма опходи на одговарајући начин.

– Да би неко приступио документима, мора да продје одредјне безбедносне пороцне и да има потребан сертификат и то заштитник Саша Јанковић има – рекао је Шабић.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт рекао је да је све то дефинисано закон и да то треба поштовати.

Јанковић је у уторак позвао Гашића да без одлагања достави све податке значајне за контролу Министарства у вези са инцидентом на Паради поноса, у којем су учествовали припадници Жандармерије, Војне полиције, брат премијера Србије Андреј Вучић и брат градоначелника Београда Предраг Мали.

Гашић је потом казао да поступа у складу са законом и да без сагласности Тужилаштва не може да достави документацију коју му је затражио заштитник грађана.

– Док год је предистражни поступак у току, документа су у Тужилаштву. Не можемо ми од Тужилаштва да тражимо документацију како би је дали (омбудсману) Саши Јанковићу – рекао је Гашић.

(Бета)