Љупчо Георгијевски: „Македонији прети србизација“

Љупчо Георгијевски, бивши премијер Македоније и лидер ВМРО, који има бугарско држављанство, упозорава Македонце да им прети србизација.

У хроничним испољавањима страха за Македонију „са севера“, бивши премијер владе у Скопљу, оснивач актуелне владајуће ВМРО-ДПМНЕ, а сада лидер опозиционе ВМРО-Народне странке Љупчо Георгијевски, упозорио је на опасности вођења „класичне југословенске политике“ и србизације ове балканске државе.

– Македонске власти имају јасан циљ, што даље од ЕУ и НАТО и што ближе Србији, а у некој наредној фази и спајање са северним суседом – изјавио је Георгијевски за Радио Слободну Европу.

Георгијевски, који поред македонског поседује и бугарско држављанство, сматра да власти у Скопљу воде „класичну југословенску политику, конфронтацијом са осталим суседима, уз идентитетско брисање границе са Србијом.“

Ове тезе су супротна оценама аналитичара да власти у Скопљу политички стреме бугаризацији.

– То се највише огледа у културно-музичком програму владиних медија. Имамо парадоксалну ситуацију, партија која убеђује македонског грађанина да му штити идентитет од Грка и Бугара, с друге стране прави србизацију Републике Македоније. Сматрам да имамо србизацију македонског народа и мало нам фали да сутра имамо референдум са 80 процената за спајање са Србијом – изјавио је Георгијевски, уз оцену да је актуелна влада у Скопљу инструмент београдске политике у земљи.

Прошле године упозоравао на муслиманску опасност

Георгијевски је лане, уочи ванредних парламентарних избора у Македонији, пак, упозорио да ће ова земља постати – муслиманска. Позивајући се на демографску слику у Македонији, Георгијевски је тада оценио да ће на попису становништва 2025. Македонци остати испод нивоа од 50 одсто укупног живља у земљи, насупрот сталног повећања броја Албанаца и осталих етничких заједница муслимамске вероисповести.

(Новости)