Вујановић: Веома смо задовољни разговорима са Хашимом Тачијем

Црногорски предсједник Филип Вујановић оцијенио је бесмисленим отварање спора о Суторини и поручио да Црна Гора неће прихватити арбитражу о том питању.

Filip Vujanović Вујановић: Амфилохије да није митрополит био би неуспјешан политичар

Вујановић је, гостујући у емисији Жива истина, оцијенио и да је његова одлука о одгађању слања амбасадора у Сарајево била изнуђена. Како је рекао, за Црну Гору је прича о разграничењу са Босном и Херцеговином (БиХ) завршена, након што је Влада у јуну прошле године прихватила уговор о томе.

„И та активност разграничења је за нас завршена. Према томе, ми немамо више приче са БиХ, ни о територији, ни о граничној линији“, поручио је Вујановић.

Вујановић, иако информацију да предсједништво БиХ није разговарало о Суторини види као добар знак, наводи да је изненађен отварањем тог питања од дијела руководства у Сарајеву, посебно Бакира Изетбеговића. Став Црне Горе по том питању је, како је рекао, јасан.

„То је да је Суторина дио Црне Горе заувијек, да ми о Суторини као територији нећемо никада преговарати, да никада нећемо прихватити арбитражу и Међународни суд правде, и да никада нећемо девалвирати арбитражну одлуку Бадинтерове комисије, нити поново утврђивати границе“, казао је Вујановић.

Одлуку да одгоди слање нашег амбасадора у Сарајево, Вујановић види као практично изнуђен потез.

„Било би бесмислено да ја потписујем указ амбасадору Црне Горе у БиХ, и тиме показујем да смо ми то доживјели као неку редовну појаву, или, како би тумачили злобници, да подражавам такав однос Бакира Изетбеговића“, додао је Вујановић.

Према његовим ријечима, у Сарајеву нећемо имати амбасадора све док из званичних институција БиХ буду оспораване границе Црне Горе. Вујановић је увјерен да прича о Суторини не може угрозити пут Црне Горе у НАТО.

„Само може да покаже да БиХ не цијени арбитражи Бадинтерове комисије, да не цијени своју позицију државе која је признала Црну Гору, и која је, кроз СРЈ, призната од Црне Горе, као и да води политику која нема одговорност и озбиљност“, рекао је Вујановић.

Он је, у вези са расплетом у случају Превлаке, рекао да очекује да ће се договором са Хрватском ићи на арбитражу, као и да ће суд донијети одлуку коју ће обје државе прихватити. Вујановић је рекао и да је задовољан разговорима са ткзв. косовским шефом дипломатије Хашимом Тачијем.

Коментаришући изјаве митрополита Амфилохија поводом те посјете, Вујановић је казао да их види као конитинуитет Амфилохијевог бављења политиком.

„Од тога што се противи НАТО-у који је државни приоритет Црне Горе, до тога да говори ко је добродошао у Црну Гору, а ко није„.

„Тиме улази у класично бављење политиком, не поштује однос одвојености државе и цркве, и покузеје да не разумије државну политику. Мислим да та његова потреба да се бави политиком показује да би он, да није митрополит, вјероватно био политичар. Ја мислим неуспјешан политичар“, додао је Вујановић.

МИНА