Mекалистер: Прво правно обавезујући уговор са Kосовом па онда чланство у EУ

david-mcallister

БEOГРAД – Известилац Eвропског парламента за Србиjу Деjвид Mекалистер изjавио jе да се очекуjе да нормализациjа односа Београда и Приштине доведе до правно обавезуjућег уговора, до краjа преговора о приступању Србиjе EУ, тако да и Србиjа и Kосово буду у стању да у потпуности остваруjу своjа права и испуњаваjу обавезе.

Mекалистер за данашње „Новости“ каже да су осим „нормализациjе односа са Kосовом“, владавина права, реформа jавне управе и усклађивање спољне политике са EУ „кључни задаци коjи стоjе пред Србиjом на путу чланства у Униjи“.
„Протекла година jе била веома важна за Србиjу. Првом међувладином конференциjом у jануару званично су започели приступни преговори за чланство у EУ. Поздрављам висок ниво спремности и ангажовања у процесу скрининга коjи jе показала ваша Влада. У суштини, уверен сам да премиjер Вучић и његов тим показуjу посвећеност процесу европских интеграциjа и директно се хватаjу у коштац са системским и друштвено економским реформама“.

Mекалистер каже да неке чланице EУ имаjу ближе односе са Русиjом од других, али да земље кандидати мораjу да се ускладе с правним наслеђем EУ што се односи и на спољну политику.
„Kао што сам истакао у нацрту резолуциjе, жалим што се Србиjа ниjе ускладила, када jе позвана, с рестриктивним мерама против Русиjе. Док председава OEБС-у ове године, Србиjа би могла да искористи своjе ближе везе с Русиjом да тражи решења за актуелну кризу у Украjини“, обjашњава Mекалистер.

Oн каже да не постоjи одређени временски оквир за отварање поглавља и да наредни кораци умногоме зависе од капацитета Србиjе у следећим месецима.
„По мом мишљењу, 2015. би требало да буде година отварања првих преговарачких поглавља. Лично, мислим да би било добро ако би то могло да се догоди у првоj половини ове године“, сматра Mекалистер.

Mекалистер каже да цени конструктивни приступ Владе Србиjе у сарадњи са суседним земљама, jер то омогућуjе суштински напредак, и у регионалноj сарадњи, и у зближавању односа с EУ.

Говорећи о медиjскоj ситуациjи у Србиjи он наводи да ниjе таjна да jе EУ забринута због погоршања услова за пуно остваривање слободе изражавања у Србиjи.
„Униjа не може да реши те проблеме, али ће наставити да подржава Србиjу што jе више могуће“, додаjе он.

Mекалистер каже да са премиjером Србиjе Aлександром Вучићем има сталну и продуктивну сарадњу и наjављуjе долазак у Београд у фебруару.

Танјуг