Пронађени фрагменти Јеванђеља по Марку из првог века

Фрагменти Јеванђеља по Марку пронађени су унутар маске мумије у Египту. Маске фараона прављене су од злата, али маске обичних људи прављене су од папируса. Када су процесом деламинације одвојени бојени слојеви, показало се 12 различитих фрагмената античког писма.

Једна од маски садржала је фрагменте Јеванђеља по Марку из 80. године после Христа- што представља најранији познати фрагмент овог Јеванђеља и смешта га у време близу оног у коме је Христос живео. То демантује оне који тврде да је Јеванђеље написано вековима након Христовог живота на земљи.

„Проналазак сведочанства Новог завета из првог века, јединствено је откриће. Задивљује још више чињеница да је оно пронађено у Египту“, наисао је Дени Бјурк, професор на Бојс Колеџу. „То указује на могућност да је оригинал вероватно написан и раније“.

Ово откриће јавности је објавио Крејг Еванс, професор Новог завета на факултету Акадиа у Волфвилу, Нова Шкотска. Еванс је овај папирус идентификовао као Јеванђеље по Марку.

Најстарији данас познати фрагмент је такозвани папирус п52, део Јеванђеља по Јовану (18, 31-33 и 18, 37-38), које се датира између 125. и 150. године, на грчком језику.

P52_recto
Најстарији сачувани фрагмент Јеванђеља по Јовану из 2. века

Извори: http://www.livescience.com/http://conservativetribune.com/

Погледати такође: „Жена која је прекинула глобалистичко-исламску журку“

Припремила екипа ФБ странице „Православље живот вечни“