Генерални секретар НАТО: „Формирање косовске војске је ствар Приштине, а не Брисела“

jens-stoltenberg-nato

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг почео је данас посету Косову обиласком седишта Кфора у Приштини и инспекцијом трупа.

 

Столтенберг ће поподне разговарати са највишим ткзв. косовским званичницима. После посете седишту Кфора, челник НАТО је рекао да је та мисија постигла значајне резултате у обезбедјењу сигурности на Косову и да због тога одаје почаст свим војницима.

На питање новинара да ли се НАТО и даље држи става да је формирање косовске војске ствар Приштине, а не Брисела, Столтенберг је одговорио потврдно.

– Није на НАТО-у већ на локалним званичницима да оцене како да развијају даље (БСК) – казао је он.

Формирању Оружаних снага Косова противи се и Влада Србије, као и политички представници косовских Срба. Столтенберг је коментарисао и раст религијског екстремизма у Европи.

– Напади које смо видели у Паризу пре неколико недеља (на недељник Шарли ебдо) били су веома озбиљни, зато што су то били напади на недужне људе, али и на слободу говора и слободу изражавања и на отворено друштво. Ми смо алијанса која је створена да би бранила отворена и демократска друштва. Зато ћемо наставити наш задатак и наставићемо да се боримо против тероризма – казао је генерални секретар НАТО.

(Танјуг)