На помоћним објектима цркве у Високом исписани графити „Треба вас све кастрирати да се не множите“ и „Мртав четник добар четник“

visoko

САРАЈЕВО – Православна црква у Високом, која је проглашена националним спомеником Босне и Херцеговине, била је мета вандалских напада – на спољним зидовима помоћних објеката цркве осванули су графити увредљивог садржаја.

 

Парох и старешина цркве светог Прокопија Марко Јаковљевић потврдио је данас Фени да је полиција урадила увиђај, а да прве информације показују да су у цркву пре два дана провалила деца, судећи по отисцима стопала.

„Међутим, сигурно деца нису могла писати графите, то су урадиле старије особе“, сматра парох и додаје да је, вероватно, било више група с обзиром на натписе симбола и грбова више навијачких група.

Непознате особе у цркву су ушле кроз прозор и разбацале ствари које су се налазиле у олтару, а Јаковљевић је истакао да нишста нису украли и да им је циљ био само да нанесу штету.

Увиђај је обавила Полицијска управа Високо, а служба Цивилне заштите опшине Високо очистила је графите и извршила санацију настале штете.

У сарадњи с Електродистрибуцијом Зеница, пословница Високо, договорено је додатно осветљење верског објеката које ће финансирати општина.

Црква је проглашена националним спомеником БиХ одлуком Комисије за очување националних споменика 8. марта 2004. године.

Национални споменик састоји се од цркве, црквеног дворишта, оградног зида, улазне капије, парохијског дома и покретног наслеђа које чини 18 икона.

(Танјуг)