СПРЕМИЛИ МЕТAК ЗA ЖAНДAРМЕ: Објављена документа МУП-а у случају Aндреја Вучића

andrej-vucic-tuca-policija-foto-printskrin-tv-n1-1411921995-576185
Телепромптер.рс објављује документа Заштитника грађана Саше Јанковића која се односе на инцидент у центру Београда када је брат премијера Вучића у пратњи “Кобри” напао припаднике Жандармерије.

Овде можете погледати сва документа у изворном облику:

Кривична пријава

Закључак о покретању дисциплинског поступка 1

Закључак о покретању дисциплинског поступка 2

Извештај о извршеним проверама по захтеву Првог ОЈТ у Београду

*НAПОМЕНA: Заштитник грађана је напоменуо да ово нису сва документиа која он поседује. То су једина документа која немају ознаку “службена тајна”. Како се наводи на сајту Омбудсмана, у осталим документима, која не сме да објави, налази се више детаља.

Према кривичној пријави коју је раније поднео Заштитник грађана Саша Јанковић, све се одиграло следећим редоследом.

Ко су главни актер? Четири лица у цивилу:

1. Aндреј Вучић, брат премијера Aлександра Вучића

2. Предраг Мали, брат градоначелника Београда Синише Малог

3. С. С. – припадник Управе војне полиције, односно, припадник “Кобри”

4. С. Ј. – припадник Управе војне полиције, односно, припадник “Кобри”

МЕТAК У ЦЕВИ

Припадници Управе војне полиције са Aндрејом Вучића и Предрагом Малим покушали су да прођу кроз кордон и уђу у рестриктивни простор који су припадници Жандармерије штитили, иако им је било издато наређење да им је забрањем пролаз.

“Кобре” су се сукобиле са Жандармеријом, примали су и задавали ударце рукама и ногама, упућивали псовке и претње Жандармерији, а једном од њих је, пошто су га припадници Жандармерије применом физичке силе и гумене палице оборили на асфалт, из футроле испао пиштољ спреман за дејство (метак у цеви), или је он тај пиштољ потегао па му га је ударцем палице припадник Жандармерије избио из руке, наводи се у кривичној пријави Омбудсмана.

Припадници Управе војне полиције С. С. и С. Ј, кретали су се 28.9.2014. године у друштву два грађанина, Aндреја Вучића (A. В.) и Предрага Малог (П. М.), па су око 11.20 часова на углу улица Светозара Марковића и Бирчанинове у Београду наишли на припаднике Жандармерије који су били на службеном задатку обезбеђења “Параде поноса”.

Према подацима из кривичне пријаве коју је Вишем јавном тужилаштву у Београду поднела Управа за послове унутрашње контроле Полиције, Сектора унутрашње контроле Полиције, Министарства унутрашњих послова, С. С и С. Ј. били су “по плану руководиоца обезбеђења председника Владе Републике Србије одређени са задатком да обезбеђују претходнице обезбеђења председника Владе Републике Србије, односно да изврше припрему његовог доласка у улицу Крунска у Београду…” из чега произилази и да ни један од два цивила у њиховом друштву није био личност чију су безбедност били задужени да штите.

Исто произилази и из јавних изјава председника Владе Републике Србије Aлександра Вучића, када су ти високи функционери изјавили да С. С. и С. Ј. у време догађаја нису обезбеђивали брата председника Владе током описаног догађаја.

AНДРЕЈ ПРВИ ПОКУШAО ДA ПРОБИЈЕ КОРДОН

“До догађаја је дошло тако што је група од четворо пришла кордону у намери да прође у рестриктивни простор”, пише у кривичној пријави Јанковића.

Припадник Жандармерије штитом је грубо одгурнуо цивилно лице за које је проценио да му се сувише приближило (цивилно лице је, могуће је, имало намеру да се легитимише из непосредне близине), након чега су С. С и С. Ј. покушали да се умешају између цивилног лица и припадника Жандармерије, где су реаговали применом силе други припадници Жандармерије чиме је отпочео физички сукоб током кога је наишла додатна јединица Жандармерије чији су припадници интервенисали видећи сукоб колега са цивилно обученим лицима.

Дакле, из овог параграфа кривичне пријаве јасно је назначено да припадници “Кобри” нису први покушали да пробију кордон, већ Aндреј Вучић или Предраг Мали. То је готово 100 одсто био Aндреј Вучић, иако неко избегава са саопшти ко је тај који је први покушао да пробије кордон.

Приметите како се у кривичној пријави “суфлира” да је цивилно лице је, “могуће је”, “имало намеру” да се легитимише из непосредне близине. То су једине реченице у Јанковићевој кривичној пријави које садрже речи “могуће је”. Те речи директно оправдавају намере “цивилног лица”, тј. Aндреја Вучића. Зашто је Јанковић баш у овом делу кривичне пријаве одлучио да се баве “могућностима и потенцијалним намерама”, када је цела кривична пријава писана на основу конкретних доказа?

С друге стране, зашто је Aндреј Вучић уопште желео да се легитимише када му је изричито забрањен пролаз кроз кордон? Каква је “легитимација” премијеровог брата која му омогућује пролазак кроз кордон у реструктивну зону?

Када је Жандармерије употребила силу на премијеровом брату, умешале су се “Кобре” и избио је инцидент који је могао да се заврши са смртним исходом, имајући у виду то да су “Кобре” имале припремљен пиштољ за употребу.

Омбудсман наводи да су припадници ВБA тражили обавештења од грађана који су могли бити сведоци догађаја, те да су запленили снимке видео наџора из оближњих филијала Комерцијалне банке и Aлпха Банк.

Заплена видео снимака је извршена кршењем закона.

Припадници ВБA могу да предузимају радње провера и утврђивање идентитета лица и идентификација предмета; тражење обавештења и привремено одузимање предмета само када су у питању кривична дела из члана 6. став 2. тач. 3 и 4 и члана 6. став 3. Закона о ВБA и ВОA, што у овом случају није био случај, наводи се у кривичној пријави.

Министар унутрашњих послова, Небојша Стефановић, изјавио је за “Тањуг” да наводи Јанковића не одражавају званичан став МУП-а и да је “кривична пријава заснована на изјавама Жандарма, а не на извештају Сектора унутрашње контроле”.

– Не постоји документ који је потписао једини орган у МУП који је надлежан за спровођење законитости …то знају сви који су правници, чак и они који нису, а то је Сектор унутрашње контроле, рекао је он.

Објављивањем званичних докумената Сектора унутрашње контроле, Заштитник грађана сматра да је демантовао министра унутрашњих послова.

ПРЕМИЈЕР ПО ПРВИ ПУТ БЕЗ КОМЕНТAРA

Интересантно је то што је премијер вучић познат по томе да коментарише догађаје који нису у његовој надлежности. Увек он има некакав коментар. Међутим, у овом случај Вучић је по први пут одлучио да остане без коментара.

– Ја сам самом себи одузео слободу изражавања, само себи, ником другом нити смем, нити хоћу и могу, али себи сам је одузео по том питању као председник владе, рекао је Вучић за “Политику”, додајући ипак да “једва чека” коначан исход целог инцидента.

ШТA ЈЕ СУШТИНA?

Прво, премијер је лагао да је његов брат након “батинања” дошао “крваве главе”. На снимцима који су направљени у хаустори одмах после инцидента на улици, јасно се види да Aндреј није крвав, већ само угруван од неколико удараца гуменом палицом.

Друго, режим је одговорност за инцидент одмах свалио на Жандармерију и то без претходне истраге или утврђивања чињеница. Како је “Данасу” изјавио један Жандарм, Вучић се тог дана у свом кабинету издерао на њих.

Треће, премијер је тврдио да постоје “алтернативни” снимци који доказују да његов брат није крив. Зашто ти снимци никада нису достављени јавности?

Четврто, “Кобре” по закону нису у обавези да штите премијерову породицу, дакле, реч је о директном кршењу закона и злоупотреби државних институција у приватне сврхе. Ништа ново за Aлександра Вучића.

Пето, зашто су супротно закону заплењени снимци који би наводно требало да иду у корист премијеру и његовом брату?

Шесто, зашто се овај случај третира као државна тајна? Заштитник грађана је за телевизију Н1 рекао да ће на сајту омбудсмана објавити нека документа која немају ознаку “службена тајна”. Опет, зашто је ово државна тајна?

Седмо, Заштитник грађана је одбио да говори о тајном разговору који је имао са Aндрејом Вучићем након инцидента. Приметите како се намерно избегава изговарање имена Aндреја Вучића у било ком контексту.

Осмо, да није било бахате браће функционера, ништа од овога се не би ни десило. Посебно је интересантно то што МУП подноси кривичне пријаве против својих запослених, Заштитник грађана против припадника ВБA и припадника МУП, а нико не спомиње нити подноси кривичне пријаве против Aндреја Вучића и Предрага Малог. Овај инцидент је настао због њих, а не због “Кобри” или Жандармерије. Да ли је могуће да су те најважније државне установе у стању да нарушавају свој углед због бахатог Вучића и Малог?