Томислав Николић за Би-Би-Си: Представнике ЕУ и Русије закључати у исту просторију док не пронађу решење

tomislav-nikolic-1408480139-553699

Мислим да би председнике требало закључати у исту просторију док не нађу решење“. Овом реченицом коју је изговорио председник Србије Томислав Николић Би-Би-Си почиње своју анализу улоге Србије у конфликту Русије и Европске Уније око Украјине.

 

„Србија свакако има акредитив да се понаша као поштени посредник у свађи која је избила због конфликта у Украјини. Србија је управо окончала прву годину у формалним преговорима о приступању ЕУ, али је одржала и јаке везе с Русијом, па је одбила да уведе санкције упркос јаком притиску из Брисела“, пише Би-Би-Си.

Британски сервис додаје да је Николић познат по свом директном стилу говора, због чега је повремено западао и у дипломатске скандале.

У интервјуу за Би-Би-Си понудио услуге Србије у решавању сукоба, али не баш и „затварање“ шефова држава.

Осим тога, подсећа Би-Би-Си, Србија је постала председавајућа ОЕБС-а, организације која надгледа ситуацију у Украјини.

Николић је ипак признао да је Србија у незавидној ситуацији, јер су се њена два највећа партнера нашла у клинчу, што он види као велики изазов.

– То вам је као када имате двоје деце – не можете да их се одрекнете. Не можемо да прекинемо традиционалне односе с Русијом. Наш народ нам то никад не би опростио – рекао је Николић.

Он је рекао да се нада да ће Србија помоћи Русији и ЕУ да се присете зајеничких интереса, и то не само у сфери енергетике.

Сукоб је на крају довео до отказивања пројекта руског гасовода „Јужни ток“, који је требало да Србији обезбеди велике инфраструктурне пројекте, као и да појача енергетску сигурност.

Ако би се криза око Украјине решила, то би помогло и да се смањи притисак на владу у Београду у вези с усклађивањем политике с Бриселом.

„Задовољан сам начином на који се ЕУ односи према нама“

Би-Би-Си наводи да је Никлолић убеђен да је приступање Србије ЕУ и даље далеко. Првобитни циљ за улазак 2020. је увек изгледао оптимистично, подсећа ББЦ и додаје да још нису отворени преговори ни за једно од 35 поглавља која покривају шта Србија треба да оствари да би добила чланство.

– Задовољан сам темпом којим Србија испуњава своје обавезе, као и начином на који се ЕУ односи према нама. Али, темпо је прилично спор и није на Србији да га убрза. То зависи од Европске уније – рекао је Николић.

(Блиц)