Вучић: „У овом тренутку не можемо да пристанемо на независно Косово“

Aleksandar-Vucic1

„У овом тренутку не можемо да пристанемо на независно Косово. Али Срби и Албанци могу да живе не само једни поред других већ заједно.“, рекао је Вучић за швајцарски дневник Блик.

Дошао сам у Давос да научим још нешто, да упознам људе који би желели да уложе у Србију. Као премијеру требају ми пријатељи, а њих ћу најпре наћи овде. Србија у ЕУ надам се 2019. године

 

– У Давосу ћу имати 14 билатералних састанака. Између осталих, са премијерима Кине и Турске, са чланом Савезног већа Швајцарске, надам се и са немачком канцеларком Ангелом Меркел – рекао је премијер Вучић за швајцарски дневник “Блик”, који је у саставу медијске куће „Рингиер“.

Србија председава ОЕБС-ом. Шта ваша земља може да понуди?

– Можемо да помогнемо Западу, али желимо да останемо неутрални. Свакако, профитирамо и од изванредног рада Швајцарске.

ОЕБС мора да води бригу о Украјини. Тамо бесне жестоки сукоби. На који начин може да се сузбије насиље?

– Тај сукоб је лош за Русију и Украјину, али и за целу Европу. Ми смо мала земља. Европа мора више да учини за мир.

Колико јак франак погађа Србију?

– Око 22.000 Срба има хипотеке у швајцарским францима. Очајни су, боје се да не изгубе кућу. Покушавамо да им помогнемо колико можемо. Али не можемо све да платимо. Наша привреда је више везана за евро него за франак. Али на улици у Београду људи сада више купују доларе и франке него евре. До сада су динаре мењали у евре.

Србија је блиска Русији. Како у тој ситуацији можете да останете неутрални?

– Наши односи према Русији су историјски. То ЕУ може да буде веома корисно у настојању да нађе мирно решење. Ми нисмо марионете Русије, ми нисмо ничије марионете. Рекао сам у присуству председника Владимира Путина да хоћемо у ЕУ. Ми смо блиски Русији, али наш циљ је ЕУ.

Како мислите да с једне стране останете пријатељ Русије и да с друге стране тежите томе да уђете у ЕУ?

– За нас нема дилеме. Могуће је гајити пријатељске односе према Русији и истовремено бити члан ЕУ. ЕУ добро зна да од тога може имати користи.

Када ће Србија ући у ЕУ?

– Надам се 2019, чинимо све да тако буде. После тога ће одлучивати неки други. За четири године требало би да закључимо економске и правне реформе.

Да ли је Србија економски довољно јака да уђе у ЕУ?

– На томе веома напорно радимо. Наша будућност је светла. Једно вам обећавам: нећемо бити најсиромашнија земља у ЕУ. Ми нисмо просјаци, не желимо новац нити милостињу. Србија жели да буде пуноправни члан ЕУ.

Остаје проблем Косова. Постоји ли начин да буде независно?

– Не бих то тако рекао. Преговоре настављамо 9. фебруара. Има много проблема које можемо да решимо. Али Албанци на Косову желе независност, а ми желимо нешто друго. Атмосфера је, међутим, сада много боља.

На шта мислите када кажете „нешто друго“?

– У овом тренутку не можемо да пристанемо на независно Косово. Али Срби и Албанци могу да живе не само једни поред других већ заједно.

„Деведесетих сам био у заблуди“

Били сте министар информисања Слободана Милошевића. Како сте успели да постанете позитивно лице Србије?

– Није ми тешко да признам грешке. Сујета није моја слабост. Деведесетих година другачије сам посматрао свет, али био сам у заблуди. Грешио сам, као што и други људи греше.

(Блиц)