Русија „због свиња“ унела раздор у Европу

svinje

Москва је пристала да укине раније уведену забрану на увоз свињетине, али само за Француску. На тај начин је Русија унела раздор између Париза и осталих земаља Европске уније, чији производи су још увек под забраном, пише пољски лист „Gazeta Wyborcza“. „Русија се отвара за увоз француске свињетине“, пише лист.

Француско Министарство пољопривреде је 19. јануара објавило да је Русија укинула ембарго на увоз свиња, производа од свињетине и масти из Француске. Париз је саопштио да је споразум о томе склопљен недељу дана раније између представника француских и руских ветеринарских служби у Берлину, преноси пољски лист. На свиње и производе од свињетине које Французи могу да шаљу у Русију не односи се ембарго који је Русија почетком августа 2014. увела на западне прехрамбене производе, истиче „Gazeta Wyborcza“.

Русија је од 7. августа увела потпуну забрану испорука говедине, свињетине, воћа, живинског меса, сирова и млека из земаља ЕУ, САД, Аустралије, Канаде и Норвешке, које су пре тога увеле санкције против Русије.

Руска Реч