ИСТОРИЈА ЈЕ НА СТРАНИ РУСА – Клаус: Крим је одувек био део Русије, она није крива за хаос у Украјини

vaclav klaus

Бивши председник Чешке Вацлав Клаус изјавио је да је Крим одувек био део Русије и да је насиље на протестима у Кијеву изазвало интервенцију руске федерације.

“Ангажовање Русије на Криму била је само реакција, не акција. То је била рекција на дешавања током протеста у Кијеву, када су уследили напади на тамошњу руску популацију“, казао је Клаус у интервјуу за немачки лист “Пресе“.

Крим је приступио Русији у марту 2014. године после референдума у том региону. Руска федерација тада је послала војску на Крим како би обезбедили миран референдум.

Клаус, такође, тврди да не треба кривити Русију за тренутну ситуацију у Украјини, истакавши да је криза резултат притиска да се украјински народ одлучи да ли припада Истоку или Западу.

Један од кључних момената који су утицали на кризу, била је идеја да Украјина приступи Европској унији или НАТО.

Рат у Украјини утицао је на урушавање односа Русије и западних земаља, пошто је Москва окривљена да провоцира војни конфликт. Као резултат тензија, ЕУ и САД увеле су санкције Русији, које су узвратиле истом мером западним земљама.

“Мислим да је увођење санкција погрешан потез“, истакао је Класу, додавши да је криза у Украјини могла да буде избегнута да су власти у Кијеву желеле да преговарају са проруским снагама.

“Да сам на био на њиховом месту, причао бих са прорусима. Међутим, политичари у Кијеву нису желели то да учине, тако да је то узрок конфликта, све што се десило после је последица“, казао је бивши председник Чешке.

Новости онлине