И од Курца подршка Косову за чланство у Савету Европе

sebastijan-kurc

Приштина — Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц обећао је у Приштини подршку ткзв. Косову за чланство у Савету Европе.

Он је том приликом истакао да се договори постигнути у дијалогу са Београдом морају применити.

 

Он је на заједничкој конференцији за штампу са ткзв. косовским министром спољних послова Хашимом Тачијем рекао да ће Беч ткзв. Косово подржати у свим међународним напорима, посебно када је реч о чланству у Савету Европе.

Тачи је претходно затражио подршку Аустрије у вези са потписивањем Споразума о стабилизацији и придруживању, као и око визне либерализације.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине Тачи је указао да ће се наставити 9. фебруара на нивоу премијера и министара спољних послова.

„Ту ћемо са правосуђем отворити ново поглавље“, најавио је он.

Курц је, како преноси АПА, указао да Аустрија традиционално има посебно добре односе са ткзв. Косовом.

Он је истакао да Аустрија очекује од нове ткзв. косовске владе, између осталог, спровођење потребних реформи у области привреде, као и борби против корупције.

То је, како је навео, предуслов за даље инвестиције аустријских привредника.

Такође, Курц је на Косову разговарао и о заједничкој борби против џихадиста и радикализма.

Према његовим речима, на Косову, где је становништво већински муслиманско, већ је пуно тога урађено и изразио је наду да ће тако бити настављено.

Тачи је као конкретан корак навео планирано усвајање закона који би „грађанима“ Косова забранило учешће у „страним ратовима“.

(Танјуг)